- Den sure lugt af håndklædet er et tegn på, at bakterier har nedbrudt proteiner eller sukker, der har været i håndklædet, siger Henning Sørum, professor i bakteriologi ved Norges miljø- og biovidenskabelige universitet.
Og hvis du forsømmer din håndklædehygiejne, kan du faktisk tørre dig mere snavset efter badet, end du var før du vaskede.
Skæl og endetarmsbakterier
Det er selvfølgelig ikke behageligt at tørre sig med et fugtigt håndklæde, der lugter dårligt, siger Marianne Christiansen von Krogh, produktudvikler hos Orkla Home & Personal Care.
- For at undgå det er det vigtigst at hænge håndklæderne op, så de tørrer hurtigst muligt, siger von Krogh.
I et snavset håndklæde, der har været brugt mange gange, sidder skæl og hudrester fast.
Hvis håndklædet ikke hænges til tørre umiddelbart efter brug, men forbliver fugtigt, vil bakterie- og svampevækst på det organiske materiale fra kroppen hurtigt blomstre, ifølge bakteriolog Sørum.
- Mikroorganismer kan bedst lide, når det er fugtigt og varmt og adgang til potentiel føde til dem, siger han.
En anden faktor er bakterier fra det rektale område, der er knyttet til brusehåndklædet:
- Selvom disse bakterier kommer fra din egen krop, skal du passe på med at bruge dette håndklæde på dig selv, understreger professoren.
- Hvor ofte du skal vaske dit badehåndklæde afhænger af, hvor ofte du går i bad, om du er god til at hænge det op med det samme, og om du for eksempel bruger det rundt om håret med stylingrester, siger von Krogh.
- Men det burde være nok at skifte badehåndklædet en gang om ugen, tilføjer hun.
Oprethold en god håndklædehygiejne ved at sørge for følgende:
Ryst håndklædet let umiddelbart efter brug
Hæng håndklædet til tørre med det samme
Lad den hænge på sin egen pind, ikke oven på andre håndklæder
Vask håndklædet i vaskemaskinen ved minimum 60 grader
Lider man af en hudinfektion med sårbakterier eller visse streptokokker, bør badehåndklædet vaskes oftere, præciserer Sørum, men ellers kan det være nok at bruge sanserne til at vurdere, om håndklædet skal vaskes, mener han.
- Det er en god regel, at man må bruge et håndklæde, så længe de normale sanser som syn og lugt ikke registrerer, at håndklædet er snavset.
Korrekt rengøring af håndklæder er vigtigt for at fjerne organisk og uorganisk materiale fra tekstilet, og i den proces ender som udgangspunkt 99 procent af bakterierne i vaskevandet, forklarer Sørum.