Advarer hundeejere: Det skal du være særligt opmærksom på lige nu

Henrik Rothenbücher

78 uger siden

|

20/06/2023
Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er særligt i denne tid, at du skal være opmærksom på det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hundeejere opfordres til at være ekstra opmærksomme på tegn på lammelse, som kan ramme deres firbenede venner blot få dage efter et bid fra disse parasitter.

Flåterne er særligt aktive i Danmark i øjeblikket, idet antallet af disse parasitiske edderkoppedyr eksploderer i forår- og sommermånederne, når temperaturen stiger.

Mange er bekendt med de farer, flåtbid kan udgøre for mennesker, men disse insekter kan også sætte sig fast på vores kæledyr og udgøre en betydelig risiko for deres helbred, herunder en tilstand kendt som flåtlammelse.

Hunde er særligt udsatte for denne hurtigt fremadskridende sygdom, hvis de bliver bidt af bestemte arter af flåter, der injicerer et specielt neurotoksin gennem deres spyt.

Men hvilke tegn skal man holde øje med?

Ifølge PetMD begynder tegnene på flåtlammelse normalt mellem fem til ni dage efter det første bid og starter typisk i bagbenene med koordinationsproblemer og unormal gang. Dette kan udvikle sig til, at hunden ikke kan bruge sine ben.

Eksperterne hos PetMD udtaler:

"Denne lammelse skrider hurtigt frem indenfor de næste 24 til 48 timer og påvirker forbenene, musklerne involveret i vejrtrækning og undertiden endda nerverne i ansigtet. Flåtlammelse kan være svær at diagnosticere, og både sygdomsforløb og genopretning kan være uforudsigelige."

Hvis et kæledyr viser ændringer i neurologisk status - enten i mental aktivitet eller evnen til at bevæge sig - bør man straks kontakte en dyrlæge.

Når det gælder om at tjekke din hund for symptomer på flåtlammelse, anbefaler eksperter, at man nøje overvåger kæledyrets ben og gangart, da ændringer heri kan indikere tidlige tegn på sygdommen.

Andre symptomer kan inkludere:

  • Ansigtets nerve lammelse, nedsat kæbemuskulatur og øjenreflekser

  • Larynx dysfunktion, ændringer i gøens kvalitet og volumen

  • Aspirationslungebetændelse sekundært til larynx dysfunktion

  • Nedsat evne til at trække vejret

  • Nedsat muskeltonus

Behandling af flåtlammelse indebærer typisk at fjerne flåten for at forhindre yderligere frigivelse af toksiner. Derefter anvendes et flåtmiddel, som vil dræbe eventuelle andre usete flåter og forhindre fremtidige angreb.

PetMD tilføjer: "Nogle hunde, der har overlevet flåtlammelse, kan have naturlig immunitet, selvom det er ukendt, hvor længe immuniteten varer. Nogle dyrlæger bruger blod fra hunde med hyperimmunitet, eller anti-flåt serum, til at behandle andre hunde med flåtlammelse. Denne transfusion kan anekdotisk hjælpe med at fremskynde genopretningen, men bør grundigt drøftes med din dyrlæge angående fordele og risici."

Sådan fjerner du sikkert en flåt fra din hund:

Ifølge Vets Now kan flåter være svære at få øje på, men de bliver mest synlige, når du kører hånden over din hunds hoved, ører, hals eller poter, og mærker noget unormalt.

For at fjerne en flåt bør du anskaffe en flåtfjerner i kloform og følge instruktionerne på enheden omhyggeligt. Det er vigtigt at trække flåtens hoved ud uden at knække det, da det ellers kan blive siddende i kroppen og fortsætte med at frigive toksiner.

Du bør aldrig forsøge at trække eller skrabe en flåt af med dine hænder. Hvis du ved et uheld knækker hovedet af flåten, skal du straks kontakte din dyrlæge for rådgivning.