Tønderpigen svigtet i otte år

admin

11 år siden

|

05/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En af de største skandaler i Danmark om seksuelt misbrug af børn udviklede sig uhindret i otte år.

Imens blev ansatte i kommunen stadig mere opmærksomme på, at de to piger i familien havde det skidt, skriver Politiken søndag.

Offentligt ansatte og almindelige borgere indsendte mindst 14 underretninger med mistanke om omsorgssvigt, og offentlige instanser holdt op mod 30 møder. Uden resultat.

Det fremgår af Politikens gennemgang af sagsakterne for den ældste af de to piger, der var ofre i den såkaldte Tøndersag, som blev afsløret i 2005.

Pigen er 19 år, og hun fortæller søndag i Politiken for første gang, hvordan hun har oplevet sagen.

Hendes far blev idømt 10 års fængsel for at have misbrugt hende, fra hun var tre år, samt for senere at have udlejet hende til sex med en række mænd. Moren fik en behandlingsdom.

Konsekvenserne af sagen er voldsomme for pigen.

- Der er dage, hvor jeg bare intet kan. Men man bliver bare nødt til at acceptere de dage. Det gør ekstra ondt, når bevidstheden om, hvor skadet jeg egentlig er, rammer. Hvor lidt jeg kan, fordi jeg har været udsat for de her ting, siger hun til Politiken.

Hun har fået aktindsigt i sin sag for at finde ud, hvorfor ingen reddede hende fra sexmisbrug, vold og trusler i et kaotisk hjem med to psykisk syge forældre.

Papirerne viser, at de første signaler om alvorlig mistrivsel hos hende og lillesøsteren dukkede op, da de begyndte i børnehaveklasse og skole i det daværende Løgumkloster Kommune.

Før det var der indberetninger om et kaotisk hjem med en mor, der prostituerede sig.

Men der gik tre år, inden kommunen første gang konfronterede familien med mistanker om omsorgssvigt. Yderligere tre år gik, før Løgumkloster Kommune fik lavet en undersøgelse af forældrene.

Alligevel ville daværende socialminister Eva Kjer Hansen (V) fire måneder efter sagens afsløring i 2005 ikke uddele kritik af Løgumkloster Kommune, fordi "der ikke er tilstrækkeligt belæg for at påtale deres faglige håndtering af sagen".

Kun Tønder Kommune, som familien flyttede til i 2004, fik ministerkritik, og en chef blev fyret.

Men professor Lars Uggerhøj fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet er ikke i tvivl om, at der blev begået et "kolossalt svigt" i begge kommuner.

Løgumkloster behandlede børnenes problemer "meget tilfældigt", siger professoren efter at have læst Politikens resumé af sagsakterne.

Formand for Socialrådgiverforeningen i Region Syd, Anne Jørgensen, udelukker ikke nye lignende sager.

- Kommunerne taler ofte om økonomi og overholdelse af budgetter, og om det er nødvendigt at starte foranstaltninger. Men vi ville jo aldrig stille spørgsmål til, om det var for dyrt at hjælpe børnene, hvis de var syge eller havde brækket benet, siger Anne Jørgensen til Politiken.

/ritzau/