For fremtiden bør det ikke kun være dine tomme flasker, men også dine tomme plastikposer, som du kan få pant for.
Det mener et stort flertal af danskerne i en ny meningsmåling udført af TNS Gallup for Danmarks Naturfredningsforening.
Hele 68 procent af de adspurgte synes nemlig, at det er en meget god - eller en overvejende god - idé at indføre pant på plastposer i Danmark for at mindske forureningen med plastik. Det skriver Politiken.
I Danmark har der allerede eksisteret en afgift på plastbæreposer i over 20 år.
En afgift som forbrugerne typisk selv betaler for i supermarkeder, mens den i for eksempel tøjbutikker allerede er inkluderet i varernes pris.
Denne afgift forhindrer dog ikke folk i at smide poserne ud, og derfor peges der nu på et pantsystem, så man sikrer sig, at poserne ikke ender som forurening.
En af fortalerne for et pantsystem for plastikposer er Sine Beuse Fauerby, der er miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
Hun forklarer, at selvom mange danskere genbruger deres plastikposer og afslutningsvis benytter dem som skraldeposer, så kan man alligevel opnå en større miljømæssig gevinst ved at aflevere dem som pant-poser.
- En Nettopose er af alt for god kvalitet til at blive brugt til skraldepose i forhold til de poser, der er beregnet til det. De har slet ikke krævet det samme ressourceforbrug som de store, solide poser. Det er fint, at folk bruger plastposterne flere gange, men det kunne være smart, hvis mange flere bliver afleveret til genanvendelse bagefter, siger Sine Beuse Fauerby til Politiken.
Hun erkender, at der ganske vist kan være flere praktiske udfordringer ved en pantordning for plastikposer, men at det alligevel vil være en gevinst på den lange bane.
- I denne meningsmåling har vi spurgt om plastposerne, men det kunne være godt med pant på mange flere ting. Det eneste område, hvor vi i Danmark har noget lidt unikt på affaldsområdet, er retursystemet. Det skal vi i gang med at udnytte til mere, siger hun til Politiken.
I 2015 vedtog EU - på initiativ af Margrete Auken (SF) - en lov, der betyder, at forbruget af plastikposer i EU inden udgangen af 2025 skal være falde med 80 procent. Det svarer til 80 milliarder poser om året.
Det har blandt andet fået EU-lande som Frankrig og Marokko til at indføre et forbud mod plastposer.
Også i vores naboland Sverige har man taget kampen op mod plastikposerne.
Blandt andet har dagligvarekæden Hemköp allerede indført et pantsystem ved at lægge 1 krone i pant på plastposer. Penge som man får retur, når man afleverer posen tilbage.
Læs også: Forslag fra Alternativet: Giv udsatte borgere 50.000 til tandlæge og psykolog