Danmark har mistet en af sine mest markante skikkelser inden for historie og journalistik.
Det skriver Politiken.
Erling Bjøl, professor, historiker og journalist, er død i en alder af 105 år. Hans liv og karriere, der strakte sig over et århundrede, har haft stor betydning for dansk presse og akademiske kredse.
Erling Bjøl, som flygtede til London under den nazistiske besættelse af Danmark, ydede en vigtig indsats ved at arbejde for BBC og den illegale danske presse. Hans bidrag i denne mørke periode i Danmarks historie var afgørende for at opretholde en fri og uafhængig dansk journalistik.
Efter krigen vendte Erling Bjøl tilbage til Danmark, hvor han fortsatte sin karriere i journalistikken. Han blev ansat ved dagbladet Information og senere ved Politiken, hvor han bidrog med sin skarpe analyse og dybdegående kendskab til politiske og historiske emner.
Erling Bjøls akademiske karriere tog en ny drejning i 1963, da han blev konstitueret professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Her fortsatte han med at påvirke og inspirere kommende generationer af studerende og forskere.
Ud over sin akademiske og journalistiske karriere var Erling Bjøl også en produktiv forfatter. Han udgav en lang række bøger, der spændte bredt fra emner om Norden til sikkerhedspolitik og meget andet. Hans værker har bidraget væsentligt til forståelsen af både Danmarks og Nordens rolle i en globaliseret verden.
Erling Bjøls bortgang markerer afslutningen på en æra, hvor hans indflydelse på dansk journalistik, akademia og litteratur vil blive husket i mange år fremover.
Vi her på redaktionen sender de varmeste tanker til familien og pårørende i denne svære tid.