Et nyt år betyder endnu et forsøg for mange rygere til at lægge smøgerne på hylden.
Angiveligt har nytårsfortsætterne og danskernes generelle sundhedsvaner båret frugt, for den årlige undersøgelse af danske rygere viser, at kun 16 procent af danskerne dagligt ryger cigaretter, skriver Politiken.
Det er et fald med et procentpoint siden sidste år, og derved har der ikke været så få danskere der røg siden 1950’erne.
Det glæder Kræftens Bekæmpelse, der dog mener, at det er stadigvæk sværere for de virkelig afhængige rygere at kvitte tobakken.
Tre ud af fire daglige rygere har en eller flere gange forgæves forsøgt at stoppe, mens 43 procent af de daglige rygere svarer, at de føler sig meget afhængige af nikotin.
Kræftens Bekæmpelse: Cigaretter skal ikke være meget dyrere
De seneste år er det blevet stadigvæk dyrere at ryge, da cigaretter er steget markant i pris, men prisstigninger er ikke det eneste værktøj i kassen for at få rygerne til at skodde smøgerne, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen:
- Det er et meget voldsomt våben at bruge mod rygere, der har dårlige økonomiske vilkår og ikke kan stoppe med at ryge. Mange vil fortsætte med at ryge, selv om prisen stiger, så højere priser kan blive en stor økonomisk belastning for dem. Vi mener stadig, at prisen skal op, for det er et vigtigt redskab til at forhindre, at børn og unge ryger, men det gælder om at finde den rette balance
Dermed er det vigtigt for Leif Vestergaard Pedersen at understrege, at de ikke går efter rygerne, men efter røgen, hvor han mener, at rygningen ikke skal være en selvfølgelighed.
Han påpeger, at det virkede, da DSB ikke længere tilladte rygning på togperronerne. Så vil rygerne nemlig i højere grad tage hensyn til andre.
- Det er den vej, vi skal, siger Leif Vestergaard Pedersen.