Det kan være svært at få både pusletid og postkasse til at balancere, når man er kvindelig iværksætter og nybagt mor.
Og netop det dilemma forsøger Folketinget nu at give et skud midtvejsløsning.
For fra januar bliver det tilladt for selvstændige at arbejde op til 3,5 timer om ugen i deres egen virksomhed under barsel – uden at det koster dem retten til fuld barselsdagpengesats. En justering, der ifølge politikerne skal gøre det mere attraktivt at starte virksomhed som kvinde.
Det skriver Beskæftigelsesministeriet.
Ændringen blev vedtaget tirsdag, og den kommer til at gælde alle selvstændige, der vil holde liv i deres forretning, mens de også passer deres spædbarn. Timerne må eksempelvis bruges på at svare på mails, holde kontakt med kunder, tjekke regnskabet eller tage en kort snak med revisoren – uden risiko for at miste økonomisk støtte.
En lille åbning med store ambitioner
Regelændringen ledsages af et politisk håb om at styrke iværksætterkulturen – særligt blandt kvinder, som i dag udgør en markant mindre andel af Danmarks selvstændige. Ifølge Beskæftigelsesministeriet handler det om at skabe en mere realistisk barselsmodel for dem, der ikke har en arbejdsgiver til at dække ind.
"Vi har brug for, at flere starter egen virksomhed. Nu ændrer vi reglerne, så hvis man tager en chance og starter sin egen virksomhed, så er der et bedre sikkerhedsnet til at gribe én. Jeg håber, det kan være en ting, der giver lidt flere modet til at kaste sig ud i iværksætteri," siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Udover den nye 3,5-timersregel blev retten til barselsdagpenge også udvidet for helt nystartede iværksættere – en gruppe, der tidligere har haft svært ved at kvalificere sig til støtte, netop fordi deres forretning er ny og ofte skrøbelig i begyndelsen.
Ændringerne træder i kraft 1. januar og skal ifølge forligspartierne være et første skridt mod at gøre barsel og selvstændighed mere forenelige – uden at den ene nødvendigvis udelukker den anden.