Man hører ofte om ressource- og personalemangel, som fører til forskellige andre problemer på plejehjem rundt om i landet, men netop ressourcemangel kan næppe gives skylden for et særdeles stort problem, som især Horsens Kommune har oplevet de sidste mange måneder.
Flere plejehjem i kommunen har nemlig ifølge TV Syd haft problemer med, at der bliver stjålet medicin fra borgerne, og nu har sagen taget en alvorlig drejning.
I løbet af 2023 forsvandt receptpligtig medicin såsom morfintabletter, smerteplastre og morfinplastre fra borgernes lejligheder på plejehjem overalt i Horsens Kommune.
Faktisk skete det på hele fem forskellige kommunale plejehjem, og i to af tilfældene førte det til politianmeldelser.
Nu er to ansatte fra hver deres plejehjem ifølge TV2 blevet fyret som konsekvens, og det vil altså sige, at mindst to af de plejehjem, der har oplevet medicinsvind, føler sig overbeviste om, at det er de ansatte, der stjæler medicinen.
Svært at bevise
Det siger sig selv, at medicinsvind er et stort problem, men ifølge Maila Tandrup, der er sundheds- og ældrechef i Horsens Kommune, er det meget svært at gøre noget ved medicinsvind generelt, men især medicinsvind i form af tyveri.
"Medmindre medicinsvindet sker åbenlyst, hvor en medarbejder eller tredjepart tages på fersk gerning, er det ofte vanskeligt at afdække medicinsvindet. Det kræver grundigt arbejde," har hun således forklaret og uddybet, at det dog naturligvis er noget, som tages meget alvorligt.
"Når der opstår medicinsvind, foretager vi altid en konkret ansættelsesretlig og bevismæssig vurdering af situationen. Generelt vil medicinsvind - hvis det skyldes, at en medarbejder borttager medicinen uberettiget - være at betragte som tyveri. Medicinsvind er derfor at betragte som grov misligholdelse ud fra almindelig ansættelsesretlig praksis på området," har hun forklaret.
Efter de mange problemer i Horsens Kommune har flere plejehjem i kommunen nu indført låste medicinkasser i borgernes boligere, som kun enkelte udvalgte medarbejdere har nøgle til.
Derudover er der i hele kommunen blevet indført for eksempel tællekontrol på udvalgte præparater, som vurderes at være i størst risiko for at blive tyvekoster.
Et problem i hele landet
Siden de nyindførte procedurer, har man ikke oplevet medicinsvind på kommunale plejehjem i Horsens Kommune, men det ér desværre sket flere andre steder.
Ifølge TV Syd er det faktisk i perioden foråret 2023 til sommeren 2024 sket på plejehjem i minimum 38 ud af landets 98 kommuner, hvilket har ført til politianmeldelser om tyveri i mindst 18 kommuner.
I Gladsaxe Kommune har det - ligesom i Horsens Kommune - ført til fyringer, men andre kommuner har ikke ønsket at kommentere på, om medicinsvind og de medfølgende politianmeldelser har ført til fyringer.