Politiet advarer: Falske pengesedler i omløb i Danmark

Mathias Madsen

153 uger siden

|

18/02/2022
Indland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om, at der er falske eurosedler i omløb efter flere anmeldelser.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I de første syv uger af 2022 har Syd- og Sønderjyllands Politi modtaget ni anmeldelser om falske penge, og især i Haderslev er det et problem for tiden. 

Adskillige butikker i byen har således modtaget falske eurosedler den seneste uges tid. Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi

"Der er ikke tale om en enkelt gerningsmand. Vi har haft fat i flere mistænkte og har også kig på flere personer, som vi nu skal tale med”, har politikommissær, Ole Rahbæk, udtalt om situationen i Haderslev, hvor det lige nu står værst til. 

Politiet har efterforsket sagen i en uges tid, og de kan oplyse, at der er tale om falske eurosedler, som har påtrykt teksten 'movie money' med meget lille skrift. 

Det er dog ikke kun i Haderslev, at der er problemer, og hele politikredsen har således været ramt af ualmindeligt mange tilfælde af falske penge i år. 

Ni gange har de således modtaget anmelder herom i løbet af årets første syv uger. Til sammenligning bliver der normalt kun anmeldt cirka 35-40 sager om året. 

”De kriminelle spekulerer i, at personalet ved kassen udelukkende har få sekunder til at vurdere en pengeseddel i forbindelse med betjeningen af kunderne," har politikommisæren udtalt og forklaret, at personalet derfor ofte ikke opdage den lille tekst på sedlerne, som ellers kan afsløre, at der er tale om falske pengesedler. 

"[...] den typiske fremgangsmåde er, at de kriminelle køber varer for et lille beløb og betaler med den falske pengeseddel, eller spørger, om man kan veksle,” har vicepolitiinspektør Christian Østergård, leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, desuden udtalt. 

Han opfordrer derfor både borgere og handlende til at være særdeles agtpågivende, hvis de modtager euro-sedler, og politiet har desuden givet tre gode råd til butikker og erhvervsdrivende for at undgå at tage imod falske penge. 

  1. Sæt et skilt op ved butikkens indgang, som gør det tydeligt, at forretningen ikke giver store mængder penge tilbage i byttepenge, og at der er en grænse for hvor mange penge, man kan veksle. Østergård foreslår for eksempel en grænse på 100 kroner.
  2. Instruer de ansatte i at spotte falske pengesedler. Eurosedler kan tjekkes ved at føle, se og vippe dem, da sedlerne er trykt på en særlig måde, som gør, at de får en speciel overflade. Der er desuden vandmærke og sikkerhedstråd, som kan ses, når sedlen holdes op mod lyset. Derudover er der på forsiden et skiftende billede i et hologram, som kan ses, hvis man vipper sedlen. 
  3. Sørg for at de ansatte ved kassen ved, at de har mulighed for at tilkalde en leder og få assistance, hvis de mistænker, at en kunde betaler med falske penge. Har man mistanke om, at en seddel er falsk, så skal man altid kontakte politiet på telefon 114. 

Falskmønteri kan give op til 12 års fængsel og gælder også for udenlandsk valuta. 

Hvis du vil læse mere om, hvordan du spotter falske eurosedler, så kan du læse om det her