Ny lov er på vej: Nu bliver dette snart lovligt

Henrik Rothenbücher

210 uger siden

|

02/11/2020
Indland
Foto: Kjeld Olesen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Foto: Kjeld Olesen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Når 2020 bliver til 2021 vil nogle haveejere blive rigtig glade, da en ny lov træder i kraft.

Dagens topnyheder

De kan være en plage for især haveejere, men der er stadig regler for, hvordan du må aflive hvirvelløse dyr som blandt andet skovsnegle. På nuværende tidspunkt er det ikke tilladt, at aflive dem ved drukning - men det bliver inden længe lavet om.

Årsagen til, at det lige nu ikke er tilladt at aflive hvirvelløse dyr med drukning i eksempelvis væsker som sodavand, eddike eller øl er, at det ikke er humant. Det skriver Ekstra Bladet.

Som loven er lige nu, så skelnes der ikke imellem forskellige dyr. Derfor er insekter og hvirvelløse dyr som snegle underlagt de samme regler, som gnavere og andre kæledyr som eksempelvis katte. Det bliver der snart lavet om på. 

Sådan må du slå dem ihjel 

Når kalenderen om lidt viser 2021, så må faktisk gerne drukne hvirvelløse dyr. 

Du skal dog - inden du sætter eddike- og ølfælder op - være opmærksom på, at drukning er sidste udvej. Det fremgår nemlig af bekendtgørelsen af aflivning af dyr, at man uanset hvilket dyr der er tale om, skal skåne dyret for uundgåelig smerte og lidelse i forbindelse med aflivning. 

Haveekspert Berit Rørbøl, fra Videncentret Bolius, understreger at aflivning klart bør være sidste udvej - dyr bør altid aflives hurtigt og humant. Derfor bør man forsøge at forebygge, for på den måde, at undgå aflivning så vidt muligt. 

Vækker bekymring

Hos Dyrenes beskyttelse har det vakt bekymring, at der om lidt ændres i loven. Søren Kent Pedersen som er dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse, fortæller at de (Dyrenes Beskyttelse, red.) kategorisk er imod drukning af dyr - derfor mener de, at det er en klar forringelse af loven, at alle dyr ikke længere er omfattet af den.

Ændringen i dyrevelfærdsloven omfatter ikke kun aflivning af insekter og snegle, dette er blot en del af en større ændring i loven. Der laves blandt andet ændringer for, at gøre det nemmere for Folketinget og ministeren for fødevarer og fiskeri at lave ændringer.