Der har næsten været en konkurrence om, hvem der kan lave flest sanktioner mod Rusland. EU har af fem omgange lavet sanktioner mod Rusland, og denne kamp er Danmark også en del af.
Mere end 10.000 ton stål ligger nemlig lige nu opmagasineret i Danmark, efter at de danske myndigheder har sat kløerne i det. Den store mængde stål kommer fra et selskab, hvor hovedejeren er en af Ruslands absolut rigeste personer.
Manden hedder Alexei Alexandrovits Mordashov og er ud over at være medejer af rejseselskabet TUI blevet mangemilliardær i dollars via sit stålselskab Sevarstal, som han også i dag ejer hovedparten af.
Mordashov er ifølge finansmediet Bloomberg god for 23,3 milliarder dollars - ca. 157 milliarder kroner, hvorfor han tilhører den absolutte top af Ruslands elite.
Han har tidligere været den rigeste person i Rusland, men hans formue er skrumpet flere milliarder dollars under Ruslands invasion af Ukraine grundet de internationale sanktioner, som han er blevet ramt af.
Udover at være blevet temmelig velhavende på stål mener man også, at Mordashov har tæt forbindelse til Vladimir Putin og Kreml.
Flere internationale finanslæk, såsom Panama Papers, viser, hvordan et selskab, der kan forbindes til Mordashov, har betalt for flere af Vladimir Putins projekter, og hvordan firmaet angiveligt har betalt store beløb til præsidentens nærmeste.
7. marts indefrøs danske myndigheder i alt cirka 8.200 ton uforarbejdet stål og cirka 30 ton forarbejdet stål. Da man altså har tilbageholdt stålet, så er det ikke kommet ud til de kunder, som ellers har købt det. Allerede 8. marts slog de til igen og indefrøs yderligere 2.000 ton stål.
Ifølge stålbørserne har de mere end 10.000 ton stål samlet set en markedsværdi på lige over 50 millioner kroner.
Selvom det også er penge, så er der mulighed for, at det er lykkedes Mordashov at undgå at få indefrosset værdier på i alt én milliard euro - 7,44 milliarder kroner - ved at sælge aktier i det tyske rejseselskab TUI til en virksomhed i skattelyet De Britiske Jomfruøer, forlyder det.
Danmark har også ramt den russiske forretningsmand Andrey Igorevich Melnichenko, der er grundlægger af gødningsproducenten Eurochem Group, som er en af verdens største producenter, og ligger placeret i den schweiziske by Zug.
Han står desuden bag virksomheden Suek, som er en stor leverandør af kul. Andrey Melnichenko har ifølge Bloomberg en formue på 17,4 milliarder dollars - 117 milliarder kroner.
Han er altså lidt ‘fattigere’ end Mordashov, men dog stadig fint velpolstret. Da begge finansmænd menes at have tæt forbindelse til Putin, var de også hurtige til at komme på EU’s sanktionsliste.
11. marts indefrøs Erhvervsstyrelsen cirka 4,3 millioner dollars af Melnichenkos midler, fremgår det af oplysningerne, DR Nyheder har fået aktindsigt i.
Det svarer til cirka 29 millioner danske kroner alene for hans vedkommende.