Det er ikke alt i den danske natur, der vil en det lige godt, og selvom at hugormen og brændenælder har sin faste plads i naturen, så er det nok de færreste, der ville samle nogen af delene op.
Men faktisk kan der også være andre planter, der er giftige, og kan give slemme skader på huden eller blister, hvilket en mor til to fra Skælskør nu advarer om på Facebook.
Moderen ønsker, at være anonym af hensyn til sin familie, men Dagens.dk har været i kontakt med moderen og fået lov at bringe billederne, af de slemme blister, som moderens toethalvtårige datter fik på hænderne, da hun rørte den ellers uanseelige vilde og meget smukke plante.
Det var nemlig den helt almindelige Vild Pastinak, der kan ses overalt i Danmark, og som vokser vildt med sine iøjefaldende gule blomster.
Det kan være fristende, at klippe eller plukke den gule blomst til en buket derhjemme, men det bør man holde sig fra.
Foto: privatfoto
Foto: privatfoto
- Denne vilde gul pastinak står overalt i grøftekanter. Men hold fingrene fra dem! De er giftige! Min datter på 2,5 år plukkede en del af dem i fredags. Lørdag fik hun røde plamager på hænderne og søndag store vabler, skriver moderen på Facebook.
Moderens advarsel på Facebook. Foto: Facebook
Ifølge Naturstyrelsen så er det særligt saften fra planten, der indeholder giftstoffet furanocumarim, der er en afart af den samme gift, der findes i Stor Bjørneklø, der kan genere huden hos både børn og voksne og efterlade et eksemlignende udslæt.
Hvis huden ovenikøbet får sollys efter kontakt med plantesaften, kan nogle mennesker endda opleve at der kommer brandligende skader på huden.
- Planten er godt nok i familie med Stor Bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med Stor Bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland i en pressemeddelse.
Planten er meget udbret og kan ses overalt i landet. Men man bør ikke plukke den. Foto: Naturstyrelsen
Skulle man være så uheldig at komme i kontakt med saften fra blomsten, så bør man skylle den udsatte hud grundigt under vandhanen og undgå at den udsatte hud for sollys i op til en uge efter mødet med planten.
39-årig mor fik en lille plet i panden - anede ikke at hun var i livsfare