Ministre har fået nok: Vil slå hårdt ned på disse pensionister

Nicolai H

4 uger siden

|

12/12/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, har fået ministrene op i det røde felt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et fortsat stigende økonomisk problem skal nu rives op med rødderne, mener ministre.

Førtidspensionister fra Irak, Libanon og Somalia fylder markant mere i statistikkerne end deres danske modparter, og det har nu fået politikerne på Christiansborg til at reagere.

Det skriver Berlingske.

Tallene viser, at 12 procent af ikkevestlige indvandrere er på førtidspension, mens det samme kun gælder for seks procent af personer med dansk oprindelse.

Blandt nogle nationaliteter er tallene endnu højere – for eksempel er 41 procent af indvandrere fra Libanon og 32 procent fra Irak tilkendt førtidspension.

“De tal er så voldsomme, at vi ikke kan sidde dem overhørig. Derfor vil vi fra regeringens side inden længe præsentere noget, hvor vi går målrettet til værks, uden at der skabes utryghed for de mange danskere, der helt berettiget er på førtidspension,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau.

En skæv fordeling

Venstres formand og vicestatsminister, Troels Lund Poulsen, kalder tallene “påfaldende” og peger på en mulig forklaring. “Det dækker nok over en tilbøjelighed til at tilkende dem førtidspension på et lempeligere grundlag. Det er selvfølgelig meget alvorligt, da vi jo ikke kan have ét regelsæt for indvandrere og et andet for danskere,” udtaler han til Berlingske.

Venstre har tidligere foreslået at undersøge problematikken, men med en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening har sagen fået fornyet aktualitet.

Regeringen og beskæftigelsesministeren har nu sat gang i en undersøgelse af årsagerne til tallene.

Krig og konflikt som baggrund

Mange af de nationaliteter, der fylder mest i statistikken, kommer fra lande præget af krig og konflikt. Både Irak og Libanon har haft årtier med ustabilitet, og det kan have påvirket indvandrernes helbred og arbejdsparathed.

Alligevel mener politikerne, at der er behov for at finde ud af, om reglerne bliver administreret for løst, eller om der findes andre forklaringer på forskellene.

Beskæftigelsesministeren ønsker dog ikke at nævne konkrete tiltag endnu, men hun lover, at der vil blive taget affære, så snart regeringen har analyseret de nye tal.