Mettes 'mink-nedlukning' har sendt mindst 50 enkeltpersoner og familier til psykolog

Mathias Madsen

129 uger siden

|

28/06/2022
Indland
Foto: Jonathan Damslund/Ritzau Scanpix
Foto: Jonathan Damslund/Ritzau Scanpix
Bare i Nordjylland har 50 enkeltpersoner og familier, som har arbejdet med minkavl eller boet på en minkfarm, bedt om psykologhjælp.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Uden lovhjemmel besluttede statsminister Mette Frederiksen d. 3. november sidste år, at samtlige mink i Danmark skulle slåes ihjel for at undgå en mutation af coronavirus. 

Det har siden skabt stor debat omkring statsministeren, minkerhvervet og retssikkerheden i Danmark, og forhåbentlig får sagen sit punktum d. 30. juni i år, når minkkommissionen afleverer deres endegyldige rapport om sagen.

Der er dog en lang række danskere, som må leve med konsekvenserne af Mette Frederiksens beslutning i mange år fremover; nemlig minkavlerne og deres familier. 

Ikke mindst på grund af den ustabile økonomiske situation de pludselig befinder sig i, da deres levegrundlag blev fjernet fra den ene dag til den anden, og de først får deres fulde erstatning i 2024, men også fordi det har påvirket dem psykisk og sendt mange af dem i en dyb, personlig krise. 

Bare i Nordjylland har 50 enkeltpersoner og familier, som har arbejdet i minkerhvervet eller boet på en minkfarm, således bedt om krisehjælp på grund af minksagen. 

Det skriver TV2 Nord

"Mink er jo i mit DNA. Det har jeg altid beskæftiget mig med. Så da tæppet blev hevet væk under os, oplevede jeg en frustration, særligt rettet mod myndighederne," har minkavler Hanne Kristensen blandt andet udtalt. 

Ødelagt psyke

De mange mennesker som bor eller arbejdede på de nu nedlagte minkfarme fik hele deres eksistensgrundlag og identitet slettet, da Mette Frederiksen i november besluttede, at minkerhvervet skulle nedlægges. 

I dag står de tilbage med tomme minkbure, som de ikke må fylde igen, og det har haft store konsekvenser for manges psyke. 

Derfor har flere regioner tilbudt krisehjælp til de berørte, og i Nordjylland, hvor der var særligt mange minkfarme, har de tilbudt ekstra krisehjælp, og indtil videre har omkring 50 enkeltpersoner og familier henvendt sig for at få psykologhjælp. 

"Denne gruppe af borgere befinder sig i en ekstraordinært presset situation, hvor de på kort tid har set deres livsværk og levebrød blive revet væk. De er under et ekstremt pres, og derfor vælger vi at aktivere det psykosociale beredskab for at støtte disse borgere i denne ulykkelige situation," har Jan Mainz, der er direktør for Kvalitet og Patientforløb ved Psykiatrien i Region Nordjylland, således udtalt i en pressemeddelelse.

Hanne Kristensen er én af de mange minkavlere, som i dag går til psykolog på grund af statsministerens ulovlige beslutning i november 2021.