Tre år efter Ruslands invasion af Ukraine peger flere danske aviser på statsminister Mette Frederiksen (S) som en af de stærkeste europæiske stemmer, når det gælder støtte til Ukraine og oprustning i Europa.
Sikkerhedspolitikken i Europa har ændret sig markant siden 24. februar 2022, hvor russiske tropper trængte ind i Ukraine. Den internationale situation er blevet endnu mere usikker, efter at USA’s præsident, Donald Trump, angiveligt fører fredsforhandlinger uden om EU og Ukraine.
Flere danske aviser skriver i deres lederartikler, at Europa ikke længere kan tage USA’s støtte for givet, og at kontinentet derfor må tage mere ansvar for egen sikkerhed.
Og netop statsminister Mette Frederiksens rolle som galionsfigur bliver rost af adskillige danske medier.
Det skriver B.T.
"Derfor er det vigtigt, at nogen går forrest, og det gør Danmark med statsminister Mette Frederiksen som en strålende og stadig stærkere stemme på den internationale scene," skriver JydskeVestkysten.
Frederiksen fremhæves som rollemodel
Berlingske advarer om, at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, risikerer at blive svigtet af Trump, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for den europæiske sikkerhed.
"Vi kan hverken regne med USA eller Nato. Europa har brug for flere statsledere som Mette Frederiksen. Den danske statsminister viser gang på gang vejen, og hun kan heldigvis regne med bred opbakning i Folketinget, når hun plæderer for at øge det danske forsvarsbudget i højt tempo," lyder det i avisens leder.
Også Kristeligt Dagblad opfordrer europæiske ledere til hurtigt at tage ved lære af situationen og se på Mette Frederiksen som et pragteksemplar i sikkerhedspolitik.
Europæisk oprustning skal ske hurtigt
Jyllands-Posten understreger vigtigheden af en hurtig oprustning og bakker op om Polens forslag om at bruge de indefrosne russiske aktiver på 200 milliarder euro til militær støtte til Ukraine.
Samtidig peger flere aviser på behovet for en stærkere europæisk forsvarsstrategi, hvor EU-landene samarbejder om finansiering af sikkerhed og oprustning, som Polens premierminister Donald Tusk har foreslået.
Med tre år siden invasionen og en usikker fremtid i horisonten står Europa over for et afgørende valg: Skal kontinentet forberede sig på en ny æra uden USA som sikkerhedsgarant, eller håbe på, at amerikanerne alligevel bliver stående?
For nu ser det ud til, at Mette Frederiksen er en af dem, der ikke vil tage nogen chancer.