I den seneste tid har det fyldt i medierne, at tonen på de sociale medier er hård. Det har både X Factor-dommer Oh Land, hvis borgerlige navn er Nanna Øland Fabricius, og flere af deltagerne måtte erfare.
Fredag stod en række X Factor-deltagere frem og fortalte om de mange hadske beskeder, som de modtager på sociale medie. Det skete i denne video.
Debatten har også fået landets statsminister til at reagere. På sin instagram-profil har hun lagt videoen med X Factor'-deltagerne op og skriver:
“X Factor har startet en vigtig debat. Og i dag bragte Pia Olsen Dyhr fra SF dagsordenen ind i Folketingssalen,” skriver hun og henviser til, at Pia Olsen Dyhr bragte emnet på banen i tirsdagens pørgetime i Folketinget.
“Tonen på de sociale medier er blevet ualmindeligt barsk. Ingen bør bære så hårde og hadefulde ord på sine skuldre. Særligt ikke vores børn og unge. Tak til de modige unge mennesker, der her fortæller om deres oplevelser,” uddyber Mette Frederiksen.
"Jeg er målløs"
At tonen er blevet ualmindelig hård er heller ikke gået hen over X Factor-værten Lise Rønne. Debatten berører hende dybt, det melder hun ud på sin Instagram-profil.
"Mine unger synes til tider, at jeg har for underligt tøj på i X Factor, og jeg har selvfølgelig forklaret dem, at X Factor ikke er stedet, hvor man tager en sort kjole på. Men i det valg ligger der jo også et valg om at træde en lille my uden for skiven og dermed gøre sig mere åben for had og ubehagelige beskeder. Det ved jeg godt, det ved vi allesammen godt - og jeg personligt er det mindste problem," indleder hun i sit opslag.
"Men tanker om den omfattende digitale chikane har fyldt meget i mig i den seneste tid. Jeg er målløs over og simpelthen så ked af hvor mange ubehageligheder, der bliver sendt afsted efter snart sagt hvem som helst, der stiller sig frem. Jeg taler slet ikke kun X Factor," skriver hun og fortsætter:
"Vi ved alle, at mobning kan ødelægge liv, men derudover risikerer vi lige nu også at sænke barren for diversiteten og at fremme en følelse af ikke at kunne ytre sig frit, fordi folk stopper med at turde eller orke. Jeg tror på, at vi alle sammen kan gøre en forskel ved proaktivt og aktivistisk at konfrontere hinanden, når vi oplever det. Og så skal vi tale med vores børn.”