Statsminister Mette Frederiksen skruer op for alvoren i en række interviews med danske medier.
Socialdemokraten sætter verdenssituationen på dagsordenen med dystre analyser, der trækker tråde til både Rusland, Iran, Nordkorea og Kina.
I en større udmelding til Jyllands-Posten, Berlingske, Politiken og Kristeligt Dagblad deler statsministeren sin bekymring for fremtiden og slår fast, at de sidste 30 års fredelige tilstande i Vesten har været både et privilegium og en hæmsko.
Fra Berlinmuren til verdens nye realiteter
Mette Frederiksen reflekterer over, hvordan hendes generation er formet af en tid med optimisme og opløsning af gamle magtstrukturer.
“Vi har haft 30 gode år, hvor krig og konflikt var langt væk fra os. Det har været et meget stort privilegium, men jeg tror også, at det har sløret vores sanser i forståelsen af, hvad der nu er på spil på denne jordklode. Det har forsinket vores evne til at reagere,” siger hun til Berlingske.
Statsministeren mener, at verden i dag står over for en kampplads med aktører som Rusland, Iran og Nordkorea, mens Kina spiller en væsentlig rolle som støttespiller.
Fred er ikke forude
I Kristeligt Dagblad understreger statsministeren, at selvom krigen i Ukraine en dag måtte slutte, vil vi næppe vende tilbage til tiden før februar 2022. Med henvisning til Ruslands langsigtede ambitioner maner hun håbet om fred i Ukraine til jorden.
Samtidig fortæller hun til Politiken, at hun godt er klar over, at hendes budskab kan være svært at sluge for mange:
“Jeg ved godt, at nogle bliver kede af at høre det, jeg siger nu.”
En skrøbelig verdensorden
På spørgsmålet om Syrien og regimets betydning for magtbalancen i regionen siger Mette Frederiksen, at det russisk og iransk støttede styres fald kan være en svækkelse for begge lande.
Dog understreger hun, at det er for tidligt at konkludere noget endeligt om konsekvenserne.