Mandag morgen sker det

Julie Møller

174 uger siden

|

12/07/2021
Indland
Mandag morgen bliver de sidste mink gravet op fra minkgravene ved Kølvrå og kørt til forbrænding.  Det glæder fødevareminister Rasmus Prehn, der her ses til højre i billedet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.
Mandag morgen bliver de sidste mink gravet op fra minkgravene ved Kølvrå og kørt til forbrænding. Det glæder fødevareminister Rasmus Prehn, der her ses til højre i billedet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.
Nu er det se sidste.

Dagens topnyheder

Den 3. november sidste år besluttede regeringen, at alle godt 15 millioner danske mink skulle slås ned, da sundhedsmyndighederne vurderede, at 'En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.’

Cirka fire millioner mink blev i november gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding. I december blev et politisk flertal enige om at fjerne de nedgravede mink, og  maj i år kunne opgravningen gå i gang ved Nr. Felding, fordi en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium fastslog, at minkene ikke smitter med COVID-19 efter nedgravning i seks måneder.

Mandag morgen bliver de sidste mink gravet op fra minkgravene ved Kølvrå og kørt til forbrænding. Dermed bliver opgaven med at fjerne de mere end 13.000 tons aflivede mink, som tilbage i november blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding, afsluttet som planlagt. Det glæder fødevareminister Rasmus Prehn.

“Jeg er rigtig glad for, at opgaven med at fjerne de nedgravede mink i Kølvrå og Nørre Felding nu er løst. Borgerne i de berørte områder har måtte stå ærgerligt meget igennem, og jeg er lettet over, at tidsplanen holdt, og at lugtgenerne trods sommervarmen var mindre end frygtet,” siger fødevareministeren i en pressemeddelelse. 

Det vil tage tid

Den kommende tid skal entreprenørselskabet bag opgravningerne dække minkrenderne helt til og planere arealerne.

"Målet er, at områderne igen fremstår, som før minkene blev gravet ned, både i Kølvrå og Nr. Felding. Den opgave vil tage lidt tid, fordi arealerne skal have mulighed for at vokse til. Men også den del af opgaven får vi løst," understreger Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø.