Er det rimeligt, at de statslige ansatte selv skal betale deres frokost?
I dag har lokomotivførere, politibetjente, lærer og andre statsansatte ret til en betalt frokostpause. Men sådan bliver det måske ikke ved med at være. Frokostpausen er nemlig 'et personalegode', og den slags kan siges op uden forhandling eller lønforhøjelse, mener Moderniseringsstyrelsen.
Lokomotivføreren Lars Hansen delte for nyligt et opslag på Facebook, hvor han kritiserer planerne om at afskaffe ordningen.
Lars Hansen har delt fredag et billede af sin madkasse, mens han er på arbejde som lokomotivførere, som er suppleret af teksten:
- Sidder på min pind og nyder min arbejdsgivers betalte frokostpause. Ville da hellere sidde ved et bord og stol, men sådan er det med det arbejde, jeg har, det kan ikke altid lade sig gøre, skriver Lars Hansen og fortsætter:
- Moderniseringsstyrelsenvil gerne have de statslige selskaber til at fjerne den betalte frokost, de ser det som en frynsegode. Samtidigt giver det den enkelte ansatte 2,5 times mere arbejde om ugen, vel at mærke uden nogen form for kompensation. Det giver uden tvivl en stor besparelse i hvert fald ifølge Excel-arkene. De regnedrenge der har fundet ud af denne fantastiske besparelse, har jo tydeligvis et 8-16 job, med kantineordning på arbejdspladsen. De kender ikke til skiftende arbejdstider, pauser hvor ens surt smurte madpakke må forlades efter et par bidder, fordi det brænder på et sted, hvis man da når at finde den (madpakken ect.) frem. Det er virkeligheden for tusindvis af offentlig ansatte, som nu åbenbart skal gøres til nogle overforkælet møgunger.
Lars Hansen har siden sit indlæg på Facebook modtaget 'likes' fra over to tusinde mennesker ligesom 1800 har delt hans indlæg. Mange andre faggrupper tilslutter sig lokomotivførerens kritik af Moderniseringsstyrelsens forslag.
Flere mener, at hvis forslaget bliver vedtaget vil det føre til ragnarok - med mindre lokoførerne og andre statslige ansatte arbejder gratis i deres frokostpauser.
Moderniseringsstyrelsen kom med forslaget i begyndelsen af november forud for de kommende overenskomsforhandlinger.
- Det er Moderniseringsstyrelsens opfattelse, at hovedparten af de statsansatte er omfattet af lokale kutymer om betalt spisepause,« skriver vicedirektør i styrelsen Linda Nordstrøm Nissen i en mail til Politiken.