Danske kvinder skal have lov til selv at beslutte, om de vil afbryde deres graviditet og få en abort uden særlig tilladelse fra myndighederne frem til 18. uge af deres graviditet.
Den holdning har cirka en tredjedel af danskerne, viser en ny måling, der er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter på vegnet af nyhedsbureauet Ritzau.
På nuværende tidspunkt ligger grænsen for fri abort i Danmark ved 12. uge. Skal man have en abort udført efter dette, kræver det, at der er givet en tilladelse af abortsamråd i regionen.
Men nu viser det sig, at omtrent en tredjedel af danskerne mener, at denne grænse skal hæves. Den nye måling udført af Voxmeter viser, at 36,6% af de adspurgte har svaret ja til, at kvinder i Danmark skal kunne få en abort frem til 18. uge i graviditeten.
De resterende af svarende fordeler sig med henholdsvis 40,2%, der har svaret nej, mens 23,2% har svaret 'ved ikke'. I alt er der blevet spurgt 1.047 repræsentativt udvalgte personer, som har givet svar i perioden fra 23. til 26. januar.
Ifølge Øjvind Lidegaard, der er professor og overlæge på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet, er den nuværende abortlovgivning forældet, hvorfor han mener, at den skal ændres.
"Der er ingen logisk grund til, at vi i dag sætter grænsen ved 12. uge. Hele den teknologiske udvikling, som den prænatale diagnostik har været igennem de sidste 50 år, taler for, at grænsen hæves betydeligt," siger Øjvind Lidegaard, der er leder af det afsnit, som foretager aborter, ifølge Ritzau.
I begyndelsen af året blev et af interesseorganisationen Sex & Samfund foreslået, at man hæver grænsen for abort uden særlig tilladelse til minimum 18. graviditetsuge.
Øjvind Lidegaard mener dog ikke, at man skal sætte grænsen ved den 18. graviditetsuge. Derimod mener han, at grænsen bør være ved den 22. uge, som er kort efter den sidste skanning, der tilbydes til alle gravide i Danmark.
Han mener, at grænsen bør sættes til 22. graviditetsuge, da det betyder, at kvinder vil kunne afbryde en graviditet, hvis der påvises en form for sygdom eller misdannelse ved skanningen.
"Det er ikke tidssvarende. Det er jo familierne, der skal leve med børn med en eller anden misdannelse, så derfor bør det også være dem, der tager beslutningen om, hvad de ønsker," lyder det fra ham ifølge Ritzau.