Julen står for døren, men politiet advarer: Dette må du aldrig gøre, når du handler på nettet

Nils Würtzenfeld

367 uger siden

|

05/11/2017
Politiet har en række gode råd til de mange danskere, der køber deres julegaver på nettet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selvom der stadig er 49. dage til jul, så er adskillige danskere allerede gået i gang med at foretage de første juleindkøb. En disciplin der for rigtig mange menneskers vedkommende foregår over nettet.

Men i takt med, at e-handlen vokser støt, så vokser også antallet af sager, hvor borgere biliver udsat for bedrageri i forbindelse med onlinehandel.

Det skriver Politiet i en pressemeddelelse.

- Da vi lever en større og større del af vores liv på nettet – og ikke mindst køber dyre ting som computere, smartphones, ure samt tøj, legetøj med mere online, bliver e-handel også en platform for kriminelle, lyder det fra specialkonsulent Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Han har dog også en række tip til de mange danskere, der juleshopper på nettet.

- Med nogle gode råd i baghovedet kan vi gøre det endnu mere trygt at købe online og rigtig besværligt at være kriminel i cyberspace, lyder det fra Christian Østergård.

Derfor kommer han med 10 gode råd, der gør det endnu mere sikkert at købe varer online.

1. Sørg for, at din computer er opdateret med den nyeste software, og at der er antivirusprogrammer, firewall med mere installeret.

2. Sørg for, at der er kodeord på din WIFI-forbindelse.

3. Undersøg om forbindelsen er sikker, før du betaler – det vil sige, at netbutikken skal benytte SecureCode/Verifired by Visa, og at hjemmesiden skal have en HTTPS-forbindelse.

4. Oplys aldrig cpr-nummer, kontonumre og andre personlige oplysninger i mail eller pr telefon.

5. Tjek om netbutikken er e-mærket. Mærket indikerer, at det er i orden at handle der.

6. Betal med betalingskort og oplys udelukkende kortoplysninger, når du køber på nettet. Brug aldrig bankoverførsel.

7. Tjek dine kontoudtog. Selv overførsler af små beløb, du ikke kan genkende, kan være tegn på, at dine kontooplysninger er blevet hacket.

8. Ser hjemmesiden troværdig ud? Er der stavefejl? Er varerne mistænkeligt billige? Er der skæve priser?

9. Hvilke oplysninger er der på virksomhedens hjemmeside? Er der for eksempel et CVR-nummer (du kan tjekke nummeret på selskabsregistret cvr.dk). Er der de lovpligtige oplysninger om fortrydelsesret og virksomhedens kontaktoplysninger?

10. www.forbrug.dk/menu/firmatjeksager/ kan du se, om virksomheden ikke har efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.

Læs også: TDC med vigtig advarsel: Ring aldrig til dette nummer!