Efter en sommer med begrænset aktivitet i radiatorerne, skal vi igen til at skrue op for varmen i boligen. Og selv om vi står et bedre og mere stabilt sted rent forsyningsmæssigt end sidste år, er energikrisen ikke forbi. Hvis vi skal komme godt igennem fyringssæsonen og forebygge høje priser, så skal vi fortsætte de gode sparevaner fra sidste sæson.
Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.
Med andre ord: Der er al mulig grund til at spare på varmen, så vi sammen sikrer, at der er energi nok til alle. Men hvad kan du konkret gøre for at spare på varmen, når du tænder radiatoren? Og hvordan klæder du dig selv og boligen bedre på til at stå imod vinterkulden?
Vi har på tærsklen til en ny fyringssæson bedt Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner, Matilde Grøn Bjørneboe, om at komme med anbefalinger til, hvordan du giver dig i kast med at spare på varmen til gavn for både din privatøkonomi og klimaet.
”Hvad enten du bor i hus eller lejlighed, er det en god idé at sikre dig, at du udnytter varmen optimalt. Start med tjekke at radiatorerne er frie til at afgive varmen til rummet. De må ikke være dækket inde af eksempelvis sofaer, reoler eller gardiner. Husk også, at radiatorerne er mest effektive, hvis termostaterne er indstillet ens i rum med åbne døre imellem. Ellers vil de have sværere ved at samarbejde om at varme op,” siger Matilde Grøn Bjørneboe fra Energistyrelsen.
Her får du en række yderligere råd fra eksperten, som kan hjælpe dig med at beholde et sundt indeklima og et godt komfortniveau uden at varmeregningen stikker helt af:
1. Hold 18-20 °C i hjemmet og brug termometer
En let vej til at spare energi er at holde temperaturen på 18-20 °C. Faktisk sparer du omkring fem procent på din varmeregning for hver grad, du skruer ned. Du kan godt skrue ned i nogle rum om natten, hvis du for eksempel foretrækker at sove køligt, men luk af til de øvrige rum og hold minimum 18 °C af hensyn til fugt. Det er en god idé, at du anskaffer dig et termometer, så du kan finde ud af, hvor varmt du har brug for, det er i netop din bolig.
2. Husk udluftning – hver dag
Luft ud med gennemtræk flere gange hver dag – også om vinteren. Luft desuden ud efter du laver mad og går i bad. Luft ud i cirka fem minutter ad gangen – og husk gerne at skrue ned for varmen imens. Du bør ikke have vinduer på klem i lang tid. Det køler overflader ned, som kræver meget energi at varme op igen.
3. Brug mindre varmt vand
Cirka 1/3 af varmeforbruget går til varmt vand. Spar på varmen ved at tage kortere bade ved lavere temperatur og slukke for vandet, når du sæber dig ind. Du kan også vaske hænder i koldt vand.
4. Få tjekket dit varmeanlæg
Med et årligt serviceeftersyn af dit varmeanlæg sikrer du dig, at dit anlæg kører effektivt gennem hele vinteren. Spørg også gerne din tekniker om gode råd, der kan gøre din opvarmning endnu mere.
5. Klæd dig på til årstiden
Husk at vintervejr ikke er ”t-shirt”-vejr – heller ikke indendørs. Du kan varme kroppen op ved at tage en ekstra trøje på, huske undertrøjen og de uldne sokker. Hvis du bor i en ældre, urenoveret bolig, er det en god idé at gå med hjemmesko, og måske have tæpper liggende, du kan tage omkring dig.
På SparEnergi.dk kan du få endnu flere idéer til, hvordan du med små ændringer i hverdagen sparer penge på både strøm og varme og samtidig hjælper klimaet. På siden kan du også komme i kontakt med vores erfarne, uvildige rådgivere, der sidder klar til at hjælpe dig med at spare energi og penge på alt fra opvask til opvarmning og ombygning.