Grund til bekymring? Stigende tendens blandt studenter vækker opsigt

Nicolai H

23 uger siden

|

15/07/2024
Indland
Foto: EdwardsMediaOnline/Shutterstock
Hvad havde du gjort?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er stor geografisk forskel på, hvor mange studenter der er ufaglærte fem år efter studentereksamenen.

I landsdelen Byen København er hver 8. student under 30 år hverken i gang med eller har afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse fem år efter den afsluttede gymnasiale uddannelse. Byen København dækker over kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby.

Til sammenligning gælder det knap hver 12. student i både Nord- og Vestjylland.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik. Analysen dækker over elever fra STX, HF, HTX og HHX inklusive studenter fra internationale skoler og studenterkurser.

En tidligere analyse fra AE viser, at der på landsplan var cirka 27.000 ufaglærte studenter i 2023. Det svarer til 10,8 procent af studenterne under 30 år.

Det er det højeste antal i opgørelsens levetid. På ni år er der blevet cirka 12.000 flere ufaglærte studenter på landsplan.

”Vi ser flere og flere studenter, der ikke kommer videre i uddannelse, fem år efter de deres studentereksamen. Hele formålet med de gymnasiale uddannelser skrider, hvis de unge ikke tager en erhvervskompetencegivende uddannelse efterfølgende,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.

”Særligt i og omkring København er der mange ufaglærte studenter under 30 år. Det kan hænge sammen med, at kendskabsgraden til de alternative uddannelsesvalg er lavere i hovedstadsområdet. Den enkelte unge oplever måske at vælge en gymnasial uddannelse, der senere viser sig at være den forkerte uddannelsesvej for hende eller ham,” siger Emilie Damm Klarskov.

”Manglende kendskab til erhvervsuddannelserne kan skyldes, at flere forældre i hovedstadsområdet har lange videregående uddannelser. Derfor bliver gymnasiet oftere det oplagte valg. De unge spejler sig jo nok meget i de voksne, de kender, og i Jylland er der en anden erhvervssammensætning, hvor det ikke er så fremmed at gå den faglærte vej,” siger Emilie Damm Klarskov.

Udover andelene i 11 landsdele afdækker analysen også andelen af ufaglærte studenter i de enkelte kommuner. Find tallene for din kommune i tabel nedenfor.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • 12,8 procent af studenterne under 30 år fra landsdelen Byen København er hverken i gang med eller har afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse fem år efter afgang. De højeste andele findes i København, på den københavnske vestegn og det øvrige Sjælland.

  • På Fyn, i Nordjylland og i Vestjylland er andelen noget lavere. Her er det mellem 8,5 og 8,8 procent af studenterne under 30 år, der hverken er i gang med eller har afsluttet uddannelse fem år efter afgang.

  • I kommunerne Faaborg-Midtfyn, Hjørring og Ringkøbing-Skjern er det mellem 7,2 og 8,0 procent af studenterne under 30 år, der hverken er i gang med eller har afsluttet uddannelse fem år efter afgang.

  • På ni år er der blevet ca. 12.000 flere studenter under 30 år, der hverken er i gang med eller har afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse. I 2023 var der lidt under 27.000 ufaglærte studenter i hele landet. I 2028 kan tallet være 37.000.