Grotesk afsløring hos dansk virksomhed: Børn udførte livsfarligt arbejde

Nicolai H

4 uger siden

|

14/10/2024
Indland
Genrefoto: FPSecurity/Shutterstock
Genrefoto: FPSecurity/Shutterstock
Arbejdstilsynet har gjort chokerende opdagelse på arbejdsplads.

Dagens topnyheder

Når det kommer til farlige arbejdsopgaver, er det næppe 14- og 15-årige børn, der burde stå forrest i køen.

Alligevel var det, hvad Arbejdstilsynet opdagede under et rutinetilsyn på en landejendom i Sønderborg Kommune.

Her blev mindreårige fanget midt i at rive asbestholdige eternittagplader ned – et livsfarligt arbejde, som kræver strenge sikkerhedsforanstaltninger.

Det skriver Ekstra Bladet.

Børnene, der arbejdede for en virksomhed på Vestsjælland, var ifølge Arbejdstilsynet helt uden den nødvendige beskyttelse.

Asbest er et stof, der er kendt for sine skadelige og potentielt livstruende effekter, hvis det håndteres forkert. En eksponering for det farlige materiale kan medføre alvorlige sygdomme som lungekræft og asbestose.

Virkeligheden overgår fantasien

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er rystet over, hvad Arbejdstilsynet har afdækket.

"I den her sag overgår virkeligheden fantasien. Af det jeg kender til sagen, er det her fuldstændig grotesk på så mange parametre, at jeg dårligt ved, hvad der er værst. Jeg kan kun gentage, at asbest er livsfarligt, hvis det ikke bliver håndteret ordentligt," udtalte hun i en pressemeddelelse.

Besøget på byggepladsen resulterede i, at Arbejdstilsynet udstedte 14 strakspåbud til virksomheden – en klar indikation af, at sikkerheden ikke var i orden.

Sagen er nu anmeldt til Midt- og Vestsjællands Politi, som skal vurdere, hvilke konsekvenser det skal have for de ansvarlige voksne.

Ane Halsboe-Jørgensen var langt fra færdig med sin kritik og udtrykte sin frustration over sagen:

"Det gør mig simpelthen så vred, at nogle voksne tilsyneladende har været fuldstændig ligeglade med de her børns liv og helbred, og jeg håber ikke, at de bliver syge af den her skødesløse omgang med et så farligt stof som asbest."

Som et led i opfølgningen har Arbejdstilsynet også underrettet Skattestyrelsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt de berørte kommuner, Odsherred og Sønderborg. Hvordan sagen udvikler sig, og hvilke konsekvenser den får for virksomheden, er nu op til myndighederne at afgøre.