Siden tronskiftet har offentligheden hørt ganske lidt fra dronning Margrethe, men nu træder hun for første gang frem i et interview for at sætte ord på en aktuel og omdiskuteret sag.
I et stort interview med Kristeligt Dagblad udtaler dronningen sig om sin families relation til Nazityskland i 1930'erne, et emne, der har affødt både forargelse og nysgerrighed i offentligheden.
Debatten blev sat i gang af udgivelsen af Peter Kramers bog "Ridser i lakken – Kongehusets forbindelser til Hitlers Tyskland" tidligere i år, hvor forfatteren hævder, at kongehuset, og især kong Christian den Tiende, skulle have haft en venligere holdning til Nazityskland, end hvad der hidtil har været kendt.
Peter Kramers påstande har delt vandene, og flere historikere har hurtigt problematiseret hans arbejde.
Blandt dem er seniorforsker Steen Andersen fra Rigsarkivet, som i en anmeldelse har betegnet bogen som ”smudslitteratur” og vurderet, at dens konklusioner ikke kan støttes af historiske kilder.
Sådan skriver SE og HØR.
Steen Andersen mener, at bogen unødigt søger sensation, og han stiller sig skeptisk over for antydningen om, at kong Christian eller kongehuset skulle have udtrykt sympati for det nazistiske styre.
Nu bryder dronning Margrethe tavsheden
Midt i kontroversen omkring bogen kommer dronning Margrethe nu selv på banen for at kommentere sin families forbindelser til nazistiske topfolk.
Dronningen anerkender, at hendes forældre, det daværende kronprinspar Frederik og Ingrid, besøgte Berlin i 1937 i forbindelse med en jagtudstilling, hvor de blandt andet deltog i en middag med Hermann Göring, en af Hitlers nærmeste allierede.
Margrethe afslører dog, at hendes mor, dronning Ingrid, fandt Göring direkte ubehagelig.
"Min mor syntes, at Göring var ganske rædselsfuld. Ja; hun syntes virkelig, at han var rædsom.," siger dronningen og tilføjer, at hendes mor absolut ikke satte pris på selskabet.
Dronning Margrethe afviser også påstanden om et eventuelt venskabeligt forhold mellem hendes far og Adolf Hitler.
Hun forklarer, at hendes far, kronprins Frederik, var passioneret omkring komponisten Richard Wagners musik og i den forbindelse besøgte Bayreuth-festivalen flere gange. Dronningen understreger, at han var lettet over at undgå et møde med Hitler.
"Det væsentlige er, at min far var vældig glad for, at han ikke stødte på Hitler," fortæller hun i interviewet.
Kramers bog har ikke kun affødt kritik fra historikere, men også politisk interesse. Tidligere udenrigs- og kulturminister Per Stig Møller har foreslået en nærmere undersøgelse af kongehusets relation til nazistiske topfigurer.
Dronningens udmelding giver således et sjældent indblik i hendes holdning til familiens historie og en skarp tilbagevisning af de antydninger, som Kramer fremsætter.