Det er lige nu rigtig dyrt at fylde indkøbskurven op. Basale varer som mælk, æg, pasta og kød er eksploderet i løbet af 2022. I juni måned var inflationen da også på lidt over 8 %, hvilket er højeste niveau siden 1973.
På et tidspunkt vil tingene dog vende, og det er også tilfældet nu. Råvarepriserne er nemlig faldet, og det kan betyde bedre tider i vente.
Tal fra erhvervsmediet Bloomberg taler da også sit tydelige sprog. I den seneste måned er eksempelvis hvede faldet med 17,47 procent i pris, mens majs er faldet med 10,16 procent, og råolie er dykket med 7,87 procent.
Det er tre af de råvarer, som har været med til at drive inflationen op på et niveau, som vi altså skal tilbage til begyndelsen af 80erne for at se tilsvarende.
Det store spørgsmål er så, om priserne fortsat vil falde samt om det så vil påvirke inflationen i en positiv retning?
Seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Henning Otte Hansen sammenligner situationen med 2007 og 2010, hvor der også var store stigninger i råvarepriserne.
»Jeg mener, at vi ser en prisboble. Det så vi også i 2007 og i 2010, og disse prisbobler varer typisk to måske tre år. På langt sigt har vi længerevarende prisfald på fødevarer, men med stadig større prisudsving. De er tegn på gode høstudsigter – især i USA. Nogle mener også, at der er tegn på mindre spekulation i råvaremarkedet, ligesom olieprisen er på vej ned. Og billigere olie giver billigere korn,« siger Henning Otte Hansen til Berlingske.
Dog forventer Henning Otte Hansen, at prisfaldene vil ske langsommere end det har været tilfældet med diverse stigninger. Det skyldes blandt andet at prisfaldene fortsat er lavere end stigningerne har været.
Desuden påpeger Henning Otte Hansen, at markedet ikke fungerer perfekt. Han vurderer, at supermarkeder vil holde priserne oppe, fordi “de også er købmænd”.