Fængselsansat hjalp Peter Lundin: “Jeg har ikke haft onde hensigter”

Julie Møller

229 uger siden

|

01/09/2020
Indland
Foto: Bax Lindhardt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Hvordan kan det lykkes Peter Lundin at komme i kontakt med kvinder, når han sidder fængslet? Svaret findes inde i fængslet, og det er et udbredt problem, erkender formanden for Fængselsforbundet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Blot fordi du sidder i et dansk fængsel, så kan du sagtens komme i kontakt med omverdenen.

Dplay-programmet ’Forelsket i en morder’ viser, hvor let livsfarlige indsatte som Peter Lundin og Peter Madsen er i kontakt med piger og kvinder udenfor fængslets mure.

Vi har tidligere skrevet om, hvordan 19-årige Cammilla Kürstein har været i kontakt med begge mænd. Relationen til Peter Madsen startede, da hun var kun 17 år og stod på i to år.

Men samtalerne med Peter Lundin var ikke i hendes egen interesse. I programmet kan man se, hvordan hun efter en telefonsamtale med Peter Lundin er uforstående overfor, hvordan det er lykkes for den drabsdømte at ringe hende op.  

Cammilla Kürstein står nemlig ikke på Peter Lundins kontaktliste. Men på ulovlig vis får han altså alligevel ringet hende op flere gange under optagelserne på ’Forelsket i en morder’. 

Hvordan kan det ske?

En ansat i Kriminalforsorgen, der på baggrund af programmets optagelser er blevet bortvist, indrømmer, at han mod betaling har hjulpet Peter Lundin.

“Jeg har arbejdet i nogle timer, og så har jeg fået noget for det. Jeg har ikke haft onde hensigter på noget tidspunkt. Jeg er meget ked af at høre, at det er gået udover nogen. Det er jeg oprigtigt meget ked af," siger den ansatte i Kriminalforsorgen blandt andet til journalisten i det sidste afsnit af ’Forelsket i en morder’, der bliver sendt 2. september.

Den ansatte har været på Peter Lundins kontaktliste, og han har omstillet Lundins opkald til blandt andre Cammilla Kürstein.

Situationer som denne kommer ikke bag på formanden for fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, der har 14 års erfaring som fængselsbetjent.

“Viderestilling af telefoner er åbenlyst, at det foregår. Det er en problematik, vi kender. Hvis du spørger en fængselsbetjent ude på en etage i et fængsel, vil han svare, at ja den problematik kender vi godt til. Der er rigtigt mange telefonsamtaler ud af et lukket statsfængsel, hvor man typisk sidder som livstidsdømt. Det er en monumental opgave. Der må vi også være ærlige at sige, får man aflyttet alle telefonsamtaler. Det tror jeg ikke.”

Problemet skal belyses

De indsatte i de danske fængsler må kun ringe til en håndfuld personer, som vel at mærke har godekendt, at de må blive kontaktet. Men eksemplet med Cammilla Kürstein viser, at det ikke altid bliver overholdt. 

“Programmet viser, at der uden tvivl er nogle klare huller i vores fængselssystem og stiller dermed et vigtigt spørgsmål: hvorfor er det tilsyneladende muligt, at dømte manipulerende drabsmænd, der afsoner i lukkede fængsler, har fri adgang til kommunikation med unge kvinder, endda mindreårige? Vi håber, at programmet giver endnu en anledning til en helt nødvendig debat, som disse kvinder og området fortjener, siger Discover Networks Danmarks programdirektør, Pil Gundelach Brandstrup.

Det sidst afsnit af 'Forelsket i en morder' kan du se på Dplay onsdag 2. september ved at klikke her. Her kan du også se de første fire afsnit af programmet allerede nu.