Hvem sagde, det var nemt at være grøntsagsentusiast?
Hvis du tror, at en kost fyldt med plantebaserede lækkerier automatisk dækker alle dine næringsbehov, så kan du godt tro om igen.
Fødevarestyrelsen opfordrer nu også vegetarer til at tage dagligt tilskud af B12-vitamin.
Det skriver Ekstra Bladet.
"Hvis du ikke spiser kød og fisk, skal du have meget store mængder af æg eller mejeriprodukter for at få dækket dit behov for B12-vitamin gennem din kost," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Kirstine Hartvig Mahler.
Anbefalingen kommer efter en vurdering fra DTU og bygger på de Nordiske Næringsstofanbefalinger, der i 2023 fastslog et øget behov for B12.
B12 er nødvendigt for blandt andet at undgå blodmangel og skader på nervesystemet. Vitaminet findes naturligt i kød, fisk, æg og mejeriprodukter – men altså ikke i grøntsager, bælgfrugter eller andre plantebaserede fødevarer.
Ifølge Fødevarestyrelsen skal en voksen indtage 4 mikrogram B12 om dagen. Til sammenligning indeholder ét æg kun 1,1 mikrogram.
Flere grøntsager, men også flere udfordringer
I 2022 levede omkring 180.000 danskere vegetarisk, og med et stigende fokus på bæredygtighed og sundhed vokser tallet formentlig fortsat. Men en plantebaseret kost byder på flere udfordringer.
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor nu også, at både veganere og vegetarer vælger langtidshævet eller surdejshævet brød for bedre optagelse af jern, calcium og zink.
"Det skyldes, at langtidshævning, surdejshævning og iblødsætning af korn kan være med til at fremme optagelsen af jern, zink og calcium, som ellers kan være svært at få nok af i en plantebaseret kost," forklarer Mahler.
For dem, der frygter en vitamin-overdosis, er der dog gode nyheder. Fødevarestyrelsen understreger, at der ikke er en øvre grænse for, hvor meget B12 kroppen må få.
Så hvis du er vegetar eller veganer, er der ingen undskyldning for ikke at fylde skuffen med B12-piller – eller måske tage et ekstra kig på det surdejshævede brød i supermarkedet.