Æg er en ganske udbredt fødevare, som kan findes i langt de fleste hjem.
Tidligere på året kunne en undersøgelse foretaget af Fødevareinstituttet på DTU dog vise, at flere økologiske æggeblommer indeholdt PFAS - de såkaldte evighedskemikalier, som bestemt ikke er gode for kroppen.
Det blev fundet hos høns, som var blevet fodret med fiskemel. I dag kan Fødevarestyrelsen så komme med en god nyhed.
Fødevarestyrelsen har i marts og april 2023 undersøgt æg fra 10 forskellige økologiske producenter. I otte prøver blev der ikke påvist PFAS, mens der i to prøver var fund af PFAS, men langt under grænseværdien.
Der blev ikke påvist PFAS i prøver fra fire forskellige konventionelle æggeproducenter. Fødevarestyrelsen har også undersøgt fisk fra hav- og dambrug.
I 10 af disse prøver er der ikke påvist PFAS, mens der i tre prøver er påvist PFAS i meget lave niveauer og langt under grænseværdien.
Efter de nye undersøgelser har Fødevarestyrelsen derfor også ophævet sin anbefaling om, at børn mellem 4 og 9 år skal spise færre økologiske æg, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
Fra politisk side er der stor glæde at spore. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeriminister, Jacob Jensen (V), udtaler følgende:
”Det er utrolig glædeligt, at Fødevarestyrelsen nu har konstateret, at økologiske æg ikke længere har PFAS i forhøjede niveauer. For mig at se er det udtryk for høj fødevaresikkerhed, når det så hurtigt er lykkedes at få lokaliseret og fjernet kilden til problemet – nemlig fiskemel i foderet. Det skaber tryghed og vished om, at der ikke er noget at frygte ved at spise økologiske æg,” lyder det blandt andet fra ministeren.