Et hold af forskere fra Danmark har nu fundet ud af, at der er en 'vedvarende sammenhæng mellem demens og depression diagnosticeret i tidlig og middelalder'.
Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Jama Neurology, som har undersøgt data fra mere end en million danskere.
Ifølge denne har mennesker, der har lidt af depression i deres liv, dobbelt så stor risiko for at udvikle demens senere.
Til undersøgelsen er sundhedsdata for 1,4 millioner danskere med og uden diagnosen depression analyseret over en periode på mere end 40 år for at finde ud af, hvor mange testpersoner, der endte med at udvikle demens.
Resultatet var klart: Risikoen for demens hos dem, der allerede havde depression, var 2,41 gange højere end hos undersøgelsesdeltagerne uden depression – også selvom sygdommen var blevet diagnosticeret i den tidlige voksenalder.
Hidtil er depression ofte blevet tolket som et tidligt symptom på demens.
Det studie, der nu er offentliggjort, er dog "stærkt bevis på, at depression ikke kun er et symptom på demens, men også øger risikoen for at udvikle det," siger den danske epidemiolog og studieforfatter Dr. Holly Elser fra University of Pennsylvania delte resultaterne med CNN.
Det er fortsat uklart, om behandling af depression har en positiv effekt på risikoen for demens. Forskerne var ikke i stand til at finde nogen forskel mellem de ramte, der fik behandling med antidepressiva, og de ubehandlede patienter.