Det er hårde tider for danskernes privatøkonomi. Inflationen er lige nu på sit højeste niveau siden 1983, og det kan man tydeligt mærkes. Bilen koster lige pludselig noget mere at tanke op, og det er blevet væsentligt dyrere at handle ind til en normal hverdag.
Heldigvis har danskerne efter et par år med coronavirus fået sparet en del penge op. Disse penge havde man formentlig regnet med at skulle bruge på ferie eller andre nydelser.
Desværre har den nuværende situation fået folk til at kigge mod opsparingen, således at man har kunne opretholde stilstand i husholdningen.
Nye tal viser, at danskerne tilsammen har mistet 78 milliarder kroner af deres egne penge på et enkelt år. Det er det beløb, som stigningen i inflationen har ædt af de penge, vi tilsammen har stående i banken.
»De seneste tal viser, at danskerne tilsammen har 1.074 milliarder kroner stående på helt almindelige bankkonti som lønkonti, og de penge er blevet mindre værd,« siger Brian Friis Helmer, der står for privatøkonomi i Arbejdernes Landsbank til Berlingske.
De aktuelle tal viser, at inflationen er steget med 8,2 procent på et enkelt år. Udover at det ifølge seneste udregninger betyder, at en almindelig børnefamilie skal bruge omkring 3.000 kroner ekstra om måneden uden at få noget ekstra, så betyder det også, at værdien af vores indestående i banken er faldet.
»Jeg tror, at der er mange, der ikke tænker over, at deres penge er blevet mindre værd. Man har jo stadig de samme 10.000 kroner stående på sin netbank, som man havde for et år siden. Men man kan ikke få det samme for pengene som for et år siden. Så udover at danskerne skal have flere penge op ad lommen for at handle, så er deres opsparing også blevet mindre værd,« siger Brian Friis Helmer og tilføjer, at danskernes indlån lige nu er 78 milliarder kroner mindre værd end for bare et år siden.