I et velfærdssamfund som Danmark forventes det, at alle borgere har adgang til grundlæggende sundhedsydelser.
Men denne forventning bliver nu udfordret af en akut mangel på praktiserende læger, hvilket har efterladt tusindvis af danskere uden adgang til en primær sundhedspleje.
I Nykøbing Sjælland har Lægehuset ved Isefjorden netop meddelt, at de lukker deres praksis på grund af et uoverkommeligt arbejdspres. Denne beslutning betyder, at 3.700 mennesker pludselig står uden en praktiserende læge.
"Det er grotesk og vanvittigt i et velfærdssamfund, at der bliver flere og flere steder i landet, hvor man ikke kan få behandling af en læge. Det kan vi ikke være bekendt," udtaler Peter Skaarup, folketingsmedlem fra Danmarksdemokraterne, til TV2 Øst.
Nationalt problem
Problemet med mangel på praktiserende læger er ikke begrænset til Nykøbing Sjælland. Det er et nationalt problem, der vokser i takt med, at befolkningen ældes, og antallet af kronisk syge stiger. Statistikker fra Kommunernes Landsforening (KL) viser, at antallet af praktiserende læger kun er steget med 42 fra 2009 til 2023. I kontrast hertil er antallet af læger på sygehusene steget med 43 procent i samme periode, hvilket svarer til over 5.000 flere sygehuslæger.
Regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), erkender alvoren i situationen og forsikrer borgerne om, at der vil blive fundet en løsning inden lægerne stopper deres praksis i december.
Imidlertid mener Peter Skaarup, at der er behov for en mere akut indsats. Han foreslår, at der midlertidigt transporteres læger til området for at sikre, at borgerne har adgang til nødvendige sundhedsydelser, indtil en permanent løsning er på plads.