Nu stiger el-prisen igen: Med disse 5 simple råd sparer du på strømmen

Henrik Rothenbücher

73 uger siden

|

26/08/2023
Forbrug
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Danskerne har været gode til at skrue ned for energiforbruget, men der er faktisk stadig muligt at spare yderligere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Markedsprisen på el har i 2023 ligget på et lavere og mere stabilt niveau end under energikrisen i 2022. Men den seneste tid er elprisen steget.

Det har været tydeligt i denne uge, hvor den gennemsnitlige markedspris på en kilowatt-time (kWh) var over en krone både onsdag og torsdag*. Det er første gang siden starten af april, at det er sket.

På elregningen kan kunderne også mærke, at den statslige elafgift på 87 øre/kWh blev genindført den 1. juli.

Selvom der stadig er langt til prisniveauet i 2022, er det fornuftigt, hvis de danske forbrugere fastholder og udbygger de gode sparevaner, som de fleste fik under energikrisen.  

"Der er penge at spare, hvis du som forbruger holder fast i de gode vaner, vi fik under energikrisen og måske får føjet flere til. Hvis vi alle sparer på energien, falder efterspørgslen efter energi, og det er med til at holde priserne nede og giver i sidste ende en billigere regning," siger Mads Brøgger, der er direktør i Norlys’ energiforretning i en pressemeddelelse.

Han har en række tips til gode besparende energivaner, som du måske ikke kendte i forvejen:

  1. Hold snor i dine opladninger.
    Det kan virke smart, at din smartphone, løbeur eller powerbank trådløst kan oplades på farten eller på natbordet, mens du sover. Men i realiteten kræver trådløs opladning op til 50 procent mere strøm end opladning med et kabel. Et godt råd er derfor at holde snor i opladningerne - så holder du nemlig også kortere snor i forbruget.

  2. Fnug i filteret øger forbruget
    Der florerer mange gode råd til en strømbesparende tøjvask. Men vidste du, at fnugfilteret i tørretumbleren også er et godt sted at spare? Hvis dit filter er fyldt med fnug, kan det øge forbruget med over 10 procent på grund af den forlængede tørretid. Et godt tip er derfor at rense filteret enten før eller efter hver tørring.
    En anden simpel vane er at centrifugere tøjet først. Tørrer du tøj ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger tre gange om ugen, kan du årligt spare 140 kWh. Det svarer til omtrent 770 kroner.

  3. Overvej hvordan du streamer film og serier
    Selvom det gør et betydeligt indhug i det årlige forbrug, nyder langt de fleste af os at streame gode serier og film. Du kan dog spare helt op til 95 procent strøm, hvis du streamer via et Chromecast eller Apple TV i stedet for PlayStation eller Xbox.

  4. Et varmt tip til at spare på strømmen
    Dit strømforbrug stiger med 5 procent for hver grad, temperaturen falder i dit køleskab eller fryser. Det kan derfor godt betale sig at tjekke, om dit køleskab og fryseren er indstillet optimalt. Den helt rette balance mellem holdbar mad og et fornuftigt strømforbrug er 5°C i køleskabet og -18°C i fryseren.

  5. Sæt låg på forbruget
    Du kan roligt bruge mindre vand og stadig sikre dig, at dine kartofler, æg og grøntsager bliver kogt ordentligt. Ved at bruge mindre vand, kan du spare hele 30 procent hver gang, du forbereder dine måltider på et elektrisk komfur. Skal du spare ekstra, når du koger vand, kan et låg på gryden desuden halvere strømforbruget.