Skylder du penge til SKAT? Det kan du måske undgå – Se hvordan her

Henrik Rothenbücher

35 uger siden

|

15/03/2024
Forbrug
Foto: Shutterstock.com
Det er træls at skylde penge til SKAT, især hvis det kommer fuldstændig uventet. Det kan dog være, at du slet ikke skylder penge til SKAT, men faktisk kan undgå det. Det hjælper vi dig med at finde ud af i denne lille skatte-guide.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det var enten en glædens eller sorgens dag for mange danskere, da de fredag kunne få lov til at tjekke deres årsopgørelse fra SKAT. Hvis man havde lavet sin forskudsopgørelse godt nok, ville man enten stå med et pænt nul eller til at få penge retur fra SKAT. Havde man ikke lavet den godt nok, så ville man i stedet skylde penge.

Penge man måske ikke lige havde regnet med, og står man pludselig med et beløb på over 10.000 kroner, så kan det se rigtig skræmmende ud. Der er dog mange, der står med et rødt tal, når de tjekker deres årsopgørelse, men det er ikke sikkert, at det tal forbliver med at være rødt.

Du kan nemlig selv gå ind og rette på det, men det kræver naturligvis, at du kun ændre på det, som du reelt set har lov til at ændre. Du bør altså ikke gå ind og give dig selv kunstige fradrag, for det bør SKATS nye programmer kunne fange, og så vil du pludselig stå med en stor bøde og måske en plet på straffeattesten i stedet.

Der er dog mange lovlige måder, hvorpå du kan slippe for at betale penge tilbage til SKAT, og det får du en lille guide til herunder.

Husk dine fradrag

Selvom du måske har tastet dit befordringsfradrag ind i din forskudsopgørelse, så er det et af de fradrag, der ikke umiddelbart automatisk bliver trukket over på din årsopgørelse. Du kan derfor tænke, at du allerede har benyttet dig af dine fradrag, men det har du altså ikke.

Derfor skal du huske at tilføje dine fradrag, og de vigtigste af dem kommer her:

Foto: Shutterstock.com

Befordringsfradrag (Kørsel)

Hvis du har mere end 12 kilometer til arbejde, så vil du kunne få fradrag for din kørsel. Inde på din årsopgørelse under rubrik 51, vil du have mulighed for at regne på dit befordringsfradrag. Du skal trykke på den lille lommeregner, indtaste din adresse og adressen på din arbejdsplads, og derefter indtaste hvor mange dage, du har arbejdet.

Derefter udregner SKAT dit fradrag, som du så kan overføre til din årsopgørelse. Det er især dette fradrag, der kan hjælpe folk med at gå fra et rødt til et grønt tal. Det er dog igen vigtigt at understrege, at man ikke skal forsøge at snyde med dette fradrag. SKATs maskiner vil nemlig i mange tilfælde kunne se, at informationerne ikke passer, og så bliver det dyrt.

Fradraget har en værdi af 26 %. Det betyder med andre ord, at hvis du har et befordringsfradrag på 10.000 kroner, så vil du spare 2.600 kroner i SKAT. Har du en skatteregning på 1.800 kroner, vil du i stedet få 800 kroner tilbage i SKAT.

Husk at du kan få befordringsfradrag, selvom du ikke selv kører. Hvis du tager offentlig transport eller blot er medpassager hos en kollega, så er du fortsat berettiget til et befordringsfradrag.

Tip: SKAT vil altid regne den korteste rute ud fra dit hjem og til arbejdspladsen. Du har dog lov til at få fradrag for den aktuelle rute, som du kører. Hvis du eksempelvis kører en rute, der er 5 kilometer længere, men som er hurtigere på grund af mindre trafik, så kan du altså godt få fradrag for de ekstra kørte kilometer.

Servicefradrag

Det klassiske håndværkerfradrag vi kender fra år tilbage, eksisterer desværre ikke længere. Til gengæld er der noget der hedder servicefradrag, og for at det ikke skal være løgn, så kan du faktisk få fradrag, hvis du har haft folk forbi for at klippe din hæk m.m.

Hvis du har fået lavet håndværker- eller servicearbejde i dit hjem i løbet af året, så kan du trække dette fra. Det er eksempelvis diverse renoveringer i dit hjem, rengøring osv. Du kan få fradrag for 6.600 kroner pr. person i serviceydelser (rengøring) i 2023, mens dette beløb er 11.900 i 2024.

Der er dog visse regler:

  1. Du kan kun få fradrag fra arbejdsløn inklusive moms. Dermed får du ikke fradrag fra de materialer, som vedkommende benytter sig af.

  2. Du skal betale elektronisk. Dvs. med MobilePay, Netbank eller betalingskort. Hvis du betaler kontant, vil du ikke kunne trække det fra.

  3. Du skal gemme dokumentationen for det udførte arbejde.

Værdien på fradraget er 26 % ligesom med befordring. Det vil sige, at hvis du har et fradrag på 1.000 kroner, så vil du spare 260 kroner i SKAT.

Via følgende link kan du se, hvilke ting du kan få fradrag fra af 'service' hos Skat.

Har du doneret penge til velgørenhed?

Hvis du i løbet af året har doneret penge til en velgørenhed, så er der stor sandsynlighed for, at du kan spare lidt penge i din SKAT. Du skal dog undersøge, om organisationerne har indberettet dine bidrag til SKAT. Er det ikke tilfældet, vil du ikke kunne få fradrag for det.

I 2023 kunne du få fradrag for 17.700 kroner, mens beløbet er 18.300 kroner i 2024. Fradraget bliver automatisk indberettet til SKAT, og du kan derfor ikke selv rette i det.

Kan du se på din årsopgørelse, at dine bidrag ikke er registreret, så kan du kontakte velgørenheden og bede dem om at indberette det.

Fradragets værdi er på 26 %, så hvis du har udnyttet det fulde fradrag på 17.700 kroner i 2023, så vil du altså være berettiget til at få 4.602 kroner trukket fra din SKAT.

Børne- og underholdningsbidrag

Dit børne og underholdningsbidrag bliver kun indberettet til SKAT automatisk, hvis det er går vi en offentlige ordning. Mange skilte forældre vælger dog at indgå private aftaler, og derfor skal man selv gå ind og fratrække dette på årsopgørelsen.

Du får fradrag for det beløb, som du betaler om måneden dog fratrukket 172 kroner i 2023 (178 kr. i 2024). Betaler du 1.328 kroner om måneden, vil du få et fradrag for 1.000 kroner, hvilket svarer til 270 kroner i SKAT. Satsen er nemlig 27 % for dette fradrag.

1.328 kroner om måneden i børne- og underholdningsbidrag vil således betyde, at du får 3.440 kroner tilbage i SKAT på et år. Betaler du det dobbelte, så vil det være 6.880 kroner, som du kan få tilbage. Det er dermed vigtigt at holde øje med, om dit bidrag står på din årsopgørelse.

Foto: Shutterstock.com

Rejsefradrag

Hvis du i forbindelse med dit arbejde, skal rejse en hel del, så kan du faktisk få et pænt fradrag for dette. De fleste arbejdspladser dækker både transport, kost og logi, men det betyder ikke, at du ikke har ret til at få et fradrag.

Hvis din arbejdsplads dækker alle udgifter, så vil du fortsat kunne få fradrag for det, der kaldes småfornødenheder. Dette beløb er på 138.50 kr. pr. døgn. Hvis du rejser med din virksomhed 20 dage i løbet af et år, vil du altså kunne få et fradrag på 2.775 kroner.

Betingelsen for dette er, at du er væk i min. 24 timer fra dit hjem, og at dit hjem ikke er indenfor en tæt afstand. Det betyder eksempelvis, at hvis du bor i København, og skal med arbejdet en tur til Nordsjælland i en enkelt dag, så vil du altså ikke kunne få fradrag for dette, da du stadig vil have mulighed for at tage hjem.

Hvornår får man penge tilbage fra SKAT?

Officielt åbnede årsopgørelsen først den 11. marts, men allerede fredag den 8. marts var det muligt at tjekke, om man skulle have penge tilbage i SKAT.

Hvis man står til at skulle modtage under 100.000 kroner i SKAT, så vil udbetalingen finde sted den 12. april 2024. Deadline for at rette i sin årsopgørelse er den 1. maj, det er dog en god ide at rette i den før 12. april, da man ellers kan modtage penge fra SKAT, som man kan risikere at betale tilbage, hvis der var fejl i opgørelsen.

Skal man i stedet betale penge tilbage til SKAT, så er det en fordel at betale dem tilbage hurtigst muligt. På denne måde undgår man, at der kommer renter i beløbet, og at det dermed forøger din skattegæld.