5 gode råd til bedre mundhygiejne fra erfarne tandlæger

webmaster

276 uger siden

|

06/09/2019
God mundhygiejne er alfa og omega, hvis du gerne vil undgå forskellige tandsygdomme i munden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sponsoreret indhold

Det gælder sygdomme som tandkødsbetændelse, huller i tænderne og løse tænder, som i fagsprog går under begreberne gingivitis, caries og paradentose. Helt konkret indebærer god mundhygiejne blot, at du fjerner bakterier, også kaldet plak, regelmæssigt. 

Ligesom andre områder på og i vores krop, er nogle bakterier nødvendige for os, og bakteriefloraen i munden er altså ingen undtagelse. Vores munde indeholder mange forskellige bakterier, men nogle af dem er faktisk strengt nødvendige for, at vi kan smage og fordøje maden, mens andre er uhensigtsmæssige og skaber gunstige forhold til udvikling af tandsygdomme. 

Det er netop de sidstnævnte bakterier, vi gerne vil undgå, og det er hér, at god mundhygiejne kommer ind i billedet. I løbet af dagen, ophober bakterier sig på tænder og slimhinder. Derfor er det en rigtig god ide, at passe godt på tænderne i samråd med din erfarne tandlæge Nordsmil Herning, Nordsmil Aalborg, Nordsmil Århus og Nordsmil Randers.

I følgende artikel får du fem gode råd til bedre mundhygiejne og sunde tænder.

Børst dine tænder grundigt to gange dagligt

Dette råd giver måske sig selv, da langt de fleste af os er vokset op med, at tænderne skal børstes om morgenen og aftenen. Ikke desto mindre er der stadig nogle, som hopper over, hvor gærdet er lavest og nøjes med en enkelt tandbørstning eller børster tænderne alt for hurtigt. Selvom du tilhører gruppen, som børster tænder to gange dagligt, skal du stadig sørge for, at du børster dem grundigt de to gange dagligt. En god tommelfingerregel lyder: Børst tænderne i minimum to minutter hver gang. 

Brug en tandpasta, som indeholder flour

Det andet gode råd er at bruge en tandpasta med flour i. Flour i tandpasta er nemlig med til at hæmme udviklingen af caries, og jo længere flouren får lov til at virke, jo mere effektiv er den. Af den grund bør du også stile efter at børste dine tænder i minimum to minutter hver gang. Det er forskelligt, hvor meget flour de enkelte tandpastaer indeholder, men det fremgår altid af indholdsfortegnelsen under ppm F. Fra tandlæger lyder det, at voksne bør børste tænder med 1.450-1.500 ppm og bruge en centimeter tandpasta per tandbørstning.

Brug en blød tandbørste

Mange tandlæger bliver ofte spurgt, hvor hård eller blød en tandbørste bør være. Det er sjældent fordelagtigt at bruge en hård børste, da den risikerer at lave skader på tandkødet, så det trækker sig tilbage og blotter tandhalsene. Hårde tandbørster kan også lave slibeskader på tændernes emalje, hvilket risikerer at gøre tænderne svagere. Der er altså ingen fordele ved at bruge en hård tandbørste. Tværtimod. Du skal hellere bruge en blød børste og lave små cirkelbevægelser med et let pres på tandbørsten.

Brug tandtråd og tandstikker

Det er de færreste, som ikke har oplevet tandlægen sige ”Og husk nu at bruge tandtråd”. Og det er ikke uden grund. Tandtråd er nemlig et rigtigt vigtigt supplement til den daglige tandbørstning, da den fjerner plak, som sidder imellem tænderne. Som skrevet indledningsvist, er det vigtigt, du sørger for at fjerne plak ordentligt, da det ellers kan udvikle sig til alvorlige tandsygdomme. Du finder både tandtråd på ruller, fastmonteret på en holder og som tandstikker. De er alle lige effektive, og de adskiller sig egentligt kun på prisen. Vi anbefaler, at du spørger din tandlæge til råds, da der kan være en type tandtråd, som er bedre egnet for dine tænder end andet. Det samme gør sig gældende med mellemrumsbørster og mundskyl.

Besøg din tandlægeregelmæssigt

Det er individuelt, hvor ofte man skal aflægge tandlægen et visit. Nogle siger en gang om året og andre hver 6. måned. Dine tandlægebesøg afhænger af, hvor stor en risiko du har for at udvikle tand- og mundsygdomme, og naturligvis også hvorvidt du allerede har haft tand- eller mundsygdomme. Fra tandlæger lyder rådet: Gå til tandlæge, når det er nødvendigt for at undgå udvikling af sygdom, og lad der aldrig gå mere end 2 år mellem tandlægetjek.