Se hvordan du får en billig pension uden formidlingsgebyr

Holger Madsen

|

01/02/2014
Som Dagens.dk og TV-Avisen på DR blandt andet har afdækket denne vinter, tjener de danske banker og pensionsselskaber mange penge på borgernes pensionsopsparinger.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi betaler eksempelvis årligt over 3 milliarder kroner i såkaldt formidlingsgebyr eller markedsføringsprovision ved køb af investeringsbeviser. Et gebyr, som ikke afhænger af indtjeningen, men typisk går til banken eller pensionsrådgiveren, som anbefaler købet.

Desværre er langt de fleste slet ikke klar over, hvor mange penge der betales i formidlingsgebyr per år frem til en given pensionsalder.

Hovedparten af alle pensioner koster 1,2 % af investeringen i årlige omkostninger (ÅOP), når både de skjulte og de synlige omkostninger tages med ifølge kilder i branchen.

Analysebureauet Morningstar udarbejdede for nylig en opgørelse over danske investeringsforeninger, som opererer uden formidlingsgebyr og derfor ligger lavt i ÅOP.

Der findes kun omkring tre håndfulde foreninger, hvoraf flere har samme ejer, heriblandt eksempelvis Maj Invest.

Beregninger fra en anden uafhængig investeringsforening, Optimal Invest, viser, at det igennem livet faktisk er muligt at spare mellem 800.000 og tre millioner kroner alene i administrationsomkostninger ved at bytte bankens pensionsforslag ud med en discountløsning som Optimal Verdensindex, der er foreningens mest kendte produkt.

- Som det fremgår af Erhvervs- og Økonomiministeriets såkaldte Bremer-rapport fra 2003, giver et verdensindeks den bedste forudsætning for en pensionsopsparing. Omkostningerne er små ved at investere i et verdensindeks, da dette består af hele indekser med obligationer og aktier. Dvs. ingen værdipapirer håndplukket af investeringsforeningen og derfor billigere omkostninger for forbrugeren, siger Jesper Ihlemann, er er salgsdirektør i Optimal Invest.

Måden den enkelte forbruger kan få neglene i et værdipapir fra de pågældende billige investeringsforeninger på, er mere simpel, end man skulle tro.

Investeringsforeningerne handles som andre værdipapirer gennem en online-platform som eksempelvis Nordnet.dk, og det er muligt at få overført sine penge fra et tidligere pensionsselskab gennem en såkaldt § 41-overførsel, hvorved pension fortsætter rent juridisk – bare et andet sted end tidligere.

Læs også

Ældrecheck satser i 2018 går op til 17.200 kr om året. Ældrechecken udbetales den sidste hverdag i januar måned til de folkepensionister, hvis personlige tillægsprocenter og likvide formue giver ret til ældrecheck. Se om du kan få ældrechecken her.

Pensionstillæg - Den danske folkepension består som bekendt af et folkepension grundbeløb, som næsten alle danskere får det fulde beløb af - samt et pensionstillæg, som kun  lidt over halvdelen af danskerne får fuldt udbetalt. Se om du er berettiget til det fulde pensiontillæg eller ej.

Folkepension grundbeløb - Hvis vi lever længe nok, og det gør de fleste, så når vi alle til pensionsalderen. Men hvor mange penge består folkepension grundbeløb egentlig af, og hvornår kan man gå på pension? Få svaret her.