De fleste mennesker har en interesse i vores miljø og klima, og der er også mange ting vi kan gøre, for at få et ’grønnere’ hjem og dermed bidrage til et bæredygtigt samfund. Det kan dog være en dyr omgang at klimatilpasse, men håndværkerfradraget fra 2016 og 2017 bestræber sig på at gøre disse grønne løsninger billigere for boligejere.
Øget bæredygtighed, klimaindsatsen og grøn omstilling er i højsædet
Håndværkerfradraget for 2016 og 2017 er blevet ændret, så du nu kan fradrage for 18.000 kr. i alt, og det er de grønne løsninger, der fokuseres på. Formålet er at gøre de grønne løsninger, der skåner miljøet og klimaet billigere og derfor mere attraktive for boligejere. Håndværkerfradraget for 2016 og 2017 er dermed måske et skridt i den rigtige retning mod et grønnere og mere bæredygtigt samfund. Du kan blandt andet få fradrag for arbejdsopgaver som isolering, udskiftning af døre og vinduer, varmestyringsanlæg, klimasikring, energiforsyning, afmontering af brændeovne og mange andre grønne løsninger.
Klimatilpas din bolig og fradrag op til 12.00 kr.
Fradraget er delt op i to ydelser: serviceydelser i hjemmet og håndværkerydelser. Det er især håndværkerydelserne, der dækker over de grønne løsninger. Du kan nemlig nu fradrage med op til 12.000 kroner per person, når du energirenoverer og klimatilpasser din bolig. De sidste 6.000 kroner dækker over fx rengøring, børnepasning og havearbejde i hjemmet og har til formål at modvirke sort arbejde. Det nye håndværkerfradrag betyder altså, at du i 2017 ikke kan fradrage på arbejde, som ikke falder ind under kategorierne øget bæredygtighed, klimatilpasning eller energiforbedring.
Regeringens nye finanslovsudspil truer det nye håndværkerfradrag
Som et led i et nyt finanslovsudspil for 2018, er der dog snak om, at regeringen vil aflive det populære grønne håndværkerfradrag. Udspillet lyder på, at fradragsordningen fremover kun skal omfatte ydelser som hushjælp og børnepasning. ”Det er ærgerligt, hvis fradraget som det er nu bliver afskaffet, og det vil især gå udover boligejerne i yderområderne. I yderområderne er der ikke offentlige kloakker, men boligejere bliver stadig påbudt af kommunerne, at rense det spildevand, man udlader, så forureningen bliver mindre. Hvis regeringen fjerner det nuværende grønne fradrag, betyder det, at boligejerne i yderområderne selv skal finansiere rensningen af spildevandet, hvilket er en dyr affære. I storbyerne skåner man samtidig naturen, hvis man laver regnvandsløsninger, hvilket fradraget også dækker.” siger Peder Skotte fra Peder Skotte Aut. Kloakmester & Entrepenør ApS , der bl.a. laver Bæredygtigt kloakarbejde.