Hund stjålet fra ejer efter rygter om mishandling: Politiet opfordrer tyvene til at aflevere den tilbage

Emil Ryttergaard

402 uger siden

|

09/05/2017
112
Foto: Skive Politi
Foto: Skive Politi
En hund af racen siberian husky er blevet stjålet i Skive efter rygter om, at den blev misrøgtet. Nu opfordrer politiet til, at tyven afleverer hunden tilbage.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvor langt må man gå, hvis man mener, at et dyr er i nød?

I den jyske by Skive har én eller flere personer valgt at bryde loven for at hjælpe en hund, som flere borgere mente, blev svigtet af sin ejer. 

Men spørger man politiassistent Niels Bach fra Skive Politi, som hører under Midt- og Vestjyllands Politi, så havde hunden det fint hos sin ejer:

- Vi får en anmeldelse om, at en hundeejer havde sin siberian husky til at gå rundt i en udendørs indhegning i et undedørs gårdkompleks i Skive midtby, hvor han havde en slags hundegård, og det korte af det lange er, at hunden simpelthen er blevet stjålet, siger Niels Bach til Dagens.dk.

Men det er ikke et helt almindeligt hundetyveri, der er tale om. 

For Niels Bach havde allerede været ude og besøge hunden og ejeren 14 dage før tyveriet.

Politiet var nemlig blevet ringet op af en lokal dyreværnsorganisation, der mente, at hunden stod lænket uforsvarligt og under kummerlige forhold. Men det afviser politibetjenten blankt. Han var nemlig selv ude og se til den efter anmeldelsen:

Foto: Facebook

- Jeg går over og besigtiger hunden, og den havde det godt. Den havde våd snude, var kontaktsøgende, havde en flot og glansfuld pels, og var alt i alt i sund stand. Jeg allierede mig sågar med embedsdyrelægen, og han siger det samme og påpeger blot, at hundegården skal gøres rent for afføring, siger Niels Bach til Dagens.dk. 

Det lover ejeren, at han vil rette sig efter, og derefter tror alle parter, at sagen er lukket og slukket. Men pludselig sker der noget uventet.

Kendt dyreaktivist: 'Hunden skal stjæles'
Mellem politiets to besøg hos ejeren blev historien om den forsømte hund delt på Facebook. Den tidligere politibetjent Lars Bo Lomholt skrev i et opslag, at han var blevet kontaktet af borgere på Facebook om hundens ve og vel, og at han frygtede, at hunden havde det skidt.

Den tidligere politibetjent mistede sit job, da han i 2013 nægtede at aflevere schæferhunden Thor til aflivning, hvilket blev en tophistorie i de danske medier. 

I sit opslag på Facebook opfordrede Lars Bo Lomholt 6. maj direkte til at stjæle hunden:

- Mit råd var, at såfremt teksten i opslaget var i overensstemmelse med de virkelige forhold, at hunden skulle stjæles.

Et par dage efter at Lomholt havde opfordret til tyveri, blev hunden ganske rigtigt stjålet, og den gerning bifalder Lomholt på Facebook:

- Jeg har nu fundet ud af, at gode mennesker gennem længere tid har haft denne huskyhund under opsyn, og derfor har konkret viden om de forhold hunden gik under. Det bestyrker blot min tro på, at det var det helt rigtige at stjæle hunden, skriver Lars Bo Lomholt på Facebook. 

Men den slags opfordring til selvtægt og hyldest af tyveri, er politiet ikke glad for:

- Det er forkert. Vi arbejder i politiet efter jura og ikke efter mavefornemmelser. Når vi har konstateret, at hunden har det godt sammen med dyrlægen, så er tingene jo i orden. Så det med at begynde med at udøve selvtægt, det er ikke i orden, siger Niels Bach til Dagens.dk, og understreger, at det er en generel kommentar til selvtægt, da han ikke vil kommentere på det konkrete opslag fra Lars Bo Lomholt.

Men Lars Bo Lomholt holder fast i, at det var nødvendigt at stjæle hunden. Han er løbende blevet kontaktet af bekymrede borgere, der har set hunden stå i indhegningen i to år:

- Jeg har haft kendskab til den her hundegård igennem to år, og jeg ved, at Dyrenes Beskyttelse har været derude 11 gange. Naboerne har fodret hunden, så den var i fin foderstand, og derfor giver jeg ikke meget for, at politiet og dyrlægen har været på besøg i ti minutter, siger Lars Bo Lomholt til Dagens.dk.

Han står ved sin opfordring om, at det er i orden at stjæle hunden, når både politi og dyreværnsorganisationer ikke gør noget ved sagen.

- Jeg stoler helt sikkert mere på naboer, der har holdt øje med hunden igennem to år, end en politimand og en dyrlæge. Jeg kender politiet indefra, så jeg ved hvordan, at de fejer disse sager væk fra arbejdsbordet med et pindestrøg.

- Som udgangspunkt er jeg dyb modstander af, at man tager andre folks hunde, men når en sag bliver så belyst, så er det på sin plads at stjæle hunden, når myndighederne ikke slår til. Nu håber jeg, at sagen bliver bedre belyst. Hvis der ikke er nogen beviser eller nogen naboer, der står frem, så kan man let betvivle det, der bliver sagt, selvom at det er sandt, siger Lars Bo Lomholt til Dagens.dk.

Lars Bo Lomholt fortæller, at han har hørt fra anonyme kilder, at den stjålne hund har det godt og er blevet tilset af en dyrlæge. Han ved dog ikke, hvor hunden befinder sig i dag. 

Se hele Lomholts opslag på Facebook herunder.

Deltag i debatten på Facebook. Må man stjæle en hund, hvis man har en mistanke om, at den ikke bliver behandlet ordentligt?

Advarsel mod virusepidemi: Forældre bør kende disse symptomer.