Du kender dem godt, hvad enten det er en kollega på jobbet eller en forælder fra børnehaven.
Når man glad og frejdigt siger ‘godmorgen,’ så er et surt ansigt, der vrissende svarer tilbage.
Det kan selvfølgelig også være dig selv, som kollegaerne går en står bue udenom, da de godt ved, at du ikke er til at spøge med, før du har fået mindst tre kopper skoldhed morgenkaffe.
Alle kan selvfølgelig få det forkerte ben ud af sengen, men faktisk kan skjulte sygdomme også gøre dig gnavne, og derfor er der 10 sygdomme, som du skal være ekstra opmærksom på, hvis humøret svigter, skriver Reader’s Digest.
1. Kroniske smerter
Gør det ondt i nakken, ryggen eller lænden, så kan det påvirke humøret i en sådan grad at man bliver rigtig dårligt selskab.
Kroniske smerter kan skabe sure miner på arbejdspladsen. Foto: Shutterstock
- Folk vil helst ikke indrømme smerter i hverdagen, og derfor så får man irritation at se i stedet. De er simpelthen ikke sig selv, og deres lunte er kort, fordi at de oplever smerter, siger lægen Steven Lamm, der er professor og leder af Tisch Center for Men’s Health ved NYU Langone Medical Center.
2. Mild depression
En klinisk depression kan gøre folk ude af stand til at varetage deres job og komme ud af sengen om morgenen. Men det er langtfra den eneste type af depression, der findes. En mild depression er ikke lige til at spotte hos eksempelvis en kollega, men det kan gøre vedkommende konstant irritabel og pessimistisk, hvilket kan få dem til at lange ud, hvis man træder dem over tæerne.
En mild depression kan være svær at opdage. Foto: Shutterstock
3. Hjertekarsygdomme
Hjertekarsygdomme har stor indflydelse på det daglige humør. Hvis blodomløbet i kroppen ikke fungerer optimalt hos ens nærmeste, kan man opleve at de bliver hurtigere trætte og sure. Det kan også tydeligt ses på deres følelsesregister, da blodets gennemstrømning til hjernen ikke er god nok.
Alle former for hjerteproblemer og sygdomme kan gøre folk overvældede og gnavne. Foto: Shutterstock
4. Kraftige menstruationssmerter
Alle mænd og kvinder ved, at kvinders cyklus kan påvirke humøret, og på de dage skal man være en ekstra god ægtemand. Men for nogle kvinder varer de indledende menstruationssmerter over en uge, og så gælder det om at komme til lægen. Så er der nemlig tale om præmenstruelt syndrom, bedre kendt som PMS, der kan være ganske smertefuldt og ubehageligt.
Længevarende menstruationssmerter påvirker humøret voldsomt. Foto: Shutterstock
5. ADHD
Det er muligvis mere end lidelse end en reel sygdom, men har man børn med ADHD, så kan det i den grad påvirke deres humør. Her bliver børn ofte frustreret, når de ganske enkelt ikke kan fokusere på at løse en opgave. Og hvis der stilles krav til dem om at sidde stille på stolen og koncentrerere sig, så er det et umuligt krav, der får børnene til at reagere.
6. Hjernerystelse
Et voldsomt slag i hovedet kan medføre hjernerystelse, men det er langtfra alle, der går til lægen efter at have slået hovedet. Derfor kan humørsvingninger være afgørende for at stille den rette diagnose. Hvis personen samtidig bliver svimmel og det fortsætter op til ti dage, efter de har slået hovedet, så er det på tide at smutte forbi lægen.
Alkoholikere eller stofmisbrugere bliver meget hurtigt sure, når abstinenserne viser sig. Foto: Shutterstock
7. Højt stofskifte
Den er kan være nem at overse. På forsiden af halsen sidder skodbruskkirtlen, der er en lille kirtel, som udfører en vigtig opgave ved at danne to hormoner, thyroxin og trijodthyronin, der er en slags brændstof til celler i hele kroppen.
Hvis man har et for højt stofskifte, så produceres der for mange hormoner i kirtlen, hvilket udløser en større grad af irritation hos den pågældende person, samt mange andre ubehagelige symptomer, såsom hjertebanken og sved, der dog kan være lette at overse. Det er forholdsvis nemt at behandle, men sygdommen kræver altså en læges kyndige hjælp.
8. Afhængighed
Det er et klassisk tegn på afhængighed, som ingen opdager, før det er for sent. Er man afhængig af alkohol eller stoffer, så bliver man meget hurtigt rastløs og irritabel, når man får abstinenser. Alkohol og stoffer for dopaminen til at pumpe rundt i hjernens ‘belønningscenter,’ der føles som en lykkerus. Men når effekten aftager, så falder den afhængige person ned i kulkælderen hurtigt, og så kan man opleve at mundvigene hurtigt vender nedad.