Er mysteriet om Titan-ubåden løst? Ny spaghetti-teori forklarer den tragiske skæbne

Skrevet af Emil Martesen

1 uge siden

|

10/05/2024
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Er mysteriet om Titan-ubåden løst?

Dagens topnyheder

Sidste sommer holdt verden vejret, da nyheden om ubåden Titans forsvinden bredte sig. Ombord var fem personer, der alle mistede livet, da ubåden imploderede i havets dyb nær Titanic-vraget.

Men efter måneders spekulationer og undersøgelser har forskere fra University of Houston måske fundet nøglen til, hvad der gik galt på den skæbnesvangre dag.

Det skriver Ekstra Bladet.

Dramaet udspillede sig i dybet, og det var næsten som taget ud af en film, da hele verden fulgte med i de angstprovokerende dage, hvor sandsynligheden for overlevelse dalede i takt med, at tiden og ilten løb ud for de indesluttede på ubåden.

Det sluttede dog brat efter fleres dages søgning i havet, da der blev fundet 'formodede menneskelige rester' i vragdele fra den imploderede ubåd, som ingen kunne sige præcis, hvad der var gået galt med.

Men selvom det blev sparsomt med detaljer, så har forskerne nu løftet sløret for en ny teori.

Deres nye teori peger på et fænomen kendt som 'micro-buckling'. Det sker, når et konstruktionselement under tryk bliver ustabilt og bøjer. I Titans tilfælde er det sket over tid:

"Det er ligesom at tage et langt stykke spaghetti og trykke på det med to fingre. Hvad kommer der til at ske? Det vil spænde, før det går i stykker", lyder det fra hovedarkitekten bag teorien, Roberto Ballarini, i et interview med New York Post.

'Spaghetti-teorien' kan forklare, hvordan skroget på Titan gradvist blev mere beskadiget efter hvert dyk, indtil det til sidst ikke kunne modstå det massive tryk på over 3.000 meters dybde. På det dybdepunkt ville de ombordværende ikke have mærket implosionen, og det tilføjer kun en mere tragisk note til hele hændelsen.

Ombord på den dødsdømte Titan var Stockton Rush, direktør for OceanGate, som ejede ubåden og stod for ekspeditionen; Paul-Henri Nargeolet, en erfaren fransk dykker; Hamish Harding, en britisk eventyrer; samt den pakistanske forretningsmand Shahzada Dawood og hans 19-årige søn, Suleman Dawood.

Nu kan Forskernes nye teiro meget vel være med til at finde årsagen bag et af de største dramaer, der udspillede sig i sommeren 2023.