For fremtiden skal det være slut med religiøse bederum på offentlige ungdomsuddannelser og universiteter.
Sådan lyder det i et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som Folketinget i dag har til førstebehandling. Det skriver Jyllands-Posten.
Forsalget har til formål at stoppe ’islamisk, social kontrol’ og kommet efter, at Dansk Folkeparti i flere år har udtrykt modstand mod de offentlige bederum.
Tidligere har Socialdemokratiet været imod at blande sig retten til bederum i det offentlige, men nu erklærer partiet, at man ligesom Dansk Folkeparti ikke længere vil acceptere bederum på ungdomsuddannelser og universiteter.
Det er især muslimer, som drager nytte af de omdiskuterede bederum, men for fremtiden skal de altså frataget dette hensyn, hvis det står til Socialdemokratiet.
- Danske skoler, gymnasier og universiteter er ikke et sted for religiøs udøvelse. De få sager, vi har set, hvor bederum har givet anledning til konflikter, har særligt knyttet sig til islam, så derfor er faren ved bederum især, at der kan forekomme social kontrol, hvor nogle muslimske elever for eksempel presser andre til at praktisere islam i skoletiden, lyder det fra Socialdemokratiet erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye.
Han mener, at vi bør undgå potentielle konflikter, forårsaget af de offentlige bederum, ved helt at lukke dem.
- Det må ikke ske, og derfor føler vi et behov for, at Folketinget trækker en streg i sandet og forbyder rum til religiøs fordybelse, fastslår Mattias Tesfaye.
Selv om Socialdemokratiet støtter et forbud, vil partiet dog i første omgang stemme gult, hvilket betyder, at de hverken er for eller imod. Mattias Tesfaye mener nemlig, at man mangler mere viden, før et konkrete forbud kan udformes.
Hos regeringen oplyser Undervisningsminister Merete Riisager (LA), at man heller ikke ønsker bederum på skolerne, men ligesom Socialdemokratiet afviser hun i første omgang at forbyde de omstridte rum.
- Institutionerne skal selv tage ansvar under eget tag. Derfor er vi imod forbuddet, lyder det fra Merete Riisager, der planlægger at sende et hyrdebrev til de af landets fem universiteter, der har bederum.
Heri vil regeringen opfordre rektorerne til at lukke bederummene.
Hos landets universitetet afviser man dog behovet for et forbud.
- Jeg kender ikke tilfælde, hvor bederum har skabt problemer eller social kontrol på universiteterne. Tværtimod er de et signal om rummelighed og højt til loftet, som universiteterne repræsenterer, siger direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard til Jyllnads-Posten.