Gnidningerne mellem Rusland og Vesten har på det seneste været stigende, og med USAs afvisning af flere af Ruslands krav er det tydeligt, at situationen umiddelbart ikke ser ud til at blive bedre.
I et opkald til den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky, har Joe Biden ifølge Unilad "bekræftet USAs parathed, sammen med dets allierede og partnere, til at handle beslutsomt, hvis Rusland invaderer Ukraine yderligere."
Det tyder altså på, at USAs præsident frygter, at Rusland kan finde på at invadere det østeuropæiske land, hvilket USA og NATO vil være nødt til at modarbejde.
Det amerikanske medie CNN har ligeledes meldt ud, at Biden angiveligt har sagt til Zelensky, at de skal være "klar på sammenstød," og at en invasion som højst sandsynligt vil nå landets hovedstad Kiev formentlig vil finde sted snart.
Det Hvide Hus har dog benægtet den udtale, og talspersonen for National Security i USA, Emily Horne, skrev således følgende i et opslag på Twitter:
"Præsident Biden sagde, at der er en særskilt sandsynlighed for, at russerne invaderer Ukraine i februar. Han har tidligere sagt det offentligt, og vi har advaret om det i månedsvis. Reporter om noget mere eller anderledes end det er fuldstændig falske."
Der er dog stadig ingen tvivl om, at en russisk invasion af Ukraine ikke er usandsynlig, da USA nægtede flere af Ruslands krav for eksempel kravet om, at Ukraine aldrig må blive en del af Vestens militære sammenhold, NATO.
En talsperson for det russiske Kremlin har således udtalt, at der var "meget lidt plads til optimisme" efter, at USA afviste Ruslands primære krav, og man frygter nu en kommende russisk invasion i februar.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky / Foto: Shutterstock
Bidens opkald med Zelensky kommer i kølvandet på, at USAs ansvarlige for Udenrigsministeriet, Anthony Blinken, udtalte, at USA fortsat ville tilbyde en "diplomatisk vej fremad" for at undgå militære konflikter.
Samtidig advarede han dog Rusland om, at USA og NATO er klar til at støtte Ukraine med et "hurtigt forenet svar for at undgå russiske agressioner" i tilfælde af, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, skulle vælge at indlede en invasion af Ukraine.
"Det er op til Rusland at bestemme, hvordan de vil svare. Vi er klar uanset hvad," udtalte han således ifølge BBC og understregede altså, at USA og NATO vil svare igen militært, hvis Rusland vælger at invadere Ukraine, men at de fortsat håber på at kunne løse problemerne på diplomatisk vis.
Situationen i det østlige Ukraine har været ustabil siden 2014, hvor russiske tropper besatte den ukrainske Krim-halvø og påstod, at den var russisk, og siden da har en del af landet altså været i krig.
Både USA og NATO - og herunder Danmark - har fra starten bakket op om Ukraine og meldt ud, at det er uacceptabelt, at Rusland invaderer Ukraine, og der har da også været nogenlunde ro på siden invasionen i 2014.
Nu har Rusland dog mobiliseret flere hundrede tusinde tropper og militært udstyr i store mængder nær grænsen til det østeuropæiske land, og det frygtes derfor, at landet har planer om at invadere Ukraine.
Ukraines allierede, som inkluderer Danmark, har derfor støttet økonomisk og militært op om Ukraine og sendt blandt andet militært udstyr til landet.
Ifølge Ritzau har Danmark blandt andet for nyligt afsat 164 millioner kroner til at hjælpe Ukraine, og den danske udenrigsminister, Jeppe Kofoed, har udtalt: "Ukraine er akut truet af den massive og helt uhørte militære opbygning, vi ser fra russisk side tæt på den ukrainske grænse."
"Regeringen vil ikke bare se passivt til," har han desuden udtalt om situationen, og det er også blevet tydeliggjort, at EU har planer om alvorlige økonomiske sanktioner mod Rusland, hvis landet vælger at indlede en invasion.