Du betaler gildet: Så mange millioner koster politikernes pension

Nils Würtzenfeld

400 uger siden

|

26/03/2017
Hver måned betaler danskerne millioner af kroner til forhenværende medlemmer af Folketinget.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selvom man som politiker ikke længere sidder i Folketinget, så er der bestemt stadig noget at glæde sig over.

Det skyldes den pensionsordning, som forhenværende medlemmer af Folketinget hører ind under – en ordning der hver måned koster danskerne millioner af kroner.

Det skriver Avisen.dk, der har fået aktindsigt i udbetalinger til forhenværende medlemmer af Folketinget via Folketingets Lovsekretariat.

Og det er ikke småpenge, som de tidligere Borgen-politikere kan hive hjem i pension.

Alene i januar måned 2017 lød beløbet på 4,5 millioner kroner, og hvis udbetalingerne fortsætte med at ligge på samme niveau resten af året, vil udgifterne til eks-politikernes pensioner løbe op i 54 millioner kroner i 2017.

Aktindsigten viser også, at Folketinget i januar udbetalte pension til 364 forskellige personer - herunder også efterladte børn og ægtefæller. 

For at modtage den lukrative folketingspension skal man blot have været folkevalgt i få år, før man har sikret sig, at der sættes tusinder af kroner ind på pensionskontoen resten af livet.

En enkelt valgperiode giver 6.600 kroner om måneden i pension, mens over 100 forhenværende medlemmer lige nu får over 20.000 kroner udbetalt hver måned.

Som reglerne er lige nu, kan de tidligere folketingsmedlemmer, der har siddet længst, nyde godt af 350.000 pensionskroner hvert år – resten af deres liv.

Oplysningerne kommer i kølvandet på to lovforslag, som netop nu behandles i Folketinget og blandt andet sætter spørgsmål ved ministres og folketingsmedlemmers pensionsforhold.

Hos politikerne på Borgen er der dog uenighed om fremtidige ændringer af de lukrative pensionsforhold, og da der torsdag i Folketinget var andenbehandling af det førnævnte lovforslag, fik det ikke stor opbakning.

Forslaget var fremsat som opfølgning på Vederlagskommissionens anbefalinger af gruppeformændene for det politiske flertal, men i første omgang afviste gruppeformændene for både V, S, LA, RV og KF anbefalingerne.

Hos Enhedslisten er man dog anderledes kritisk overfor de høje beløb og vil helt afskaffe den særligt gunstige pension for tidligere folketingsmedlemmer, da den ifølge Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, sender et helt forkert signal.

- Det er selvfølgelig penge, man kunne bruge på mange andre ting, men i det store statsregnskab er det her småpenge. Det vigtige er det symbolske i en tid, hvor der er en voldsom politikerlede og mistillid, siger Pelle Dragsted til Avisen.dk.

Han understreger, at en vigtig årsag til det er, at de politikere, der har været med til at hæve pensionsalderen, stadig selv kan gå på pension, når de fylder 60 eller 62. 

Blandt topscorerne af ministerpensionen, finder man blandt andet Christian Mejdahl (V), der tidligere været formænd for Folketinget. 

Hver måned får han 32.852,94 kroner udbetalt i pension fra Folketinget, men spørger man Venstremanden selv, så mener han ikke, at pensionsbeløbet er for højt.

- Den (pensionen, red.) er rimelig i forhold til øvrige på arbejdsmarkedet, der er i samme lønramme, siger Christian Mejdahl til Avisen.dk.