I dag træder den omstridte smykkelovgivning i kraft, der giver politiet lov til at undersøge nyankomne flygtninge for værdier, når de kommer til Danmark.
Derfor har Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet sendt en vejledning ud til politiet, hvor det bliver forklaret, hvordan ransagningen skal foregå, og hvad der skal konfiskeres.
Politiet skal ikke beslaglægge vielsesringe og forlovelsesringe fra asylansøgere, fordi 'genstande med affektionsværdi er helt undtaget fra adgangen til beslaglæggelse', som det lyder det i vejledningen.
Det er dog ikke politiet, der skal afgøre, om noget er affektionsværdi.
- Det er den pågældendes egen forklaring, som lægges til grund for, om en genstand har en særlig personlig betydning, fremgår det af vejledningen, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har offentliggjort.
Der er også konkrete råd til, hvordan ny nytilkomnes skal visisteres, det gælder om at undersøge dem grundigt uden at klæde dem af.
- Der skal ikke ved visitationen ske afklædning eller indtrængen i det menneskelige legeme. Visitationen kan gennemføres ved at klappe og føle uden på udlændingens tøj og mærke efter i lommer mv., ligesom der vil kunne foretages en besigtigelse, der ikke kræver afklædning, men f.eks. opknapning af de øverste knapper i en skjorte eller opsmøgning af et ærme. Herved kan det konstateres, om den pågældende har effekter gemt i tøjet, i lommerne eller på kroppen under tøjet, lyder det i vejledningen.
Lovforslaget har mødt stor kritik og er blevet bredt omtalt i udlandet, hvor flere internationale medier, meningsdannere og politikere har kommenteret det. Blandt andre har den tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan kritiseret den danske smykkelovgivning, og det gælder ligeledes den nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon.