Regeringen er nervøs for næste års underskud på de offentlige finanser, og derfor tog den i sidste uge endnu et kunstgreb for at mindske underskuddet. Det siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.
- Vismændenes skøn om et offentligt underskud på 3,6 procent af BNP i 2015 forklarer meget godt, hvorfor regeringen i fredags rykkede ud med et pludseligt pensionsindgreb, der sminker de offentlige finanser med cirka 15 milliarder kroner, siger Mads Lundby Hansen.
Regeringens manøvre betyder, at underskuddet kommer ned i nærheden af euroreglernes grænse for underskud på tre procent.
Vismændene peger på, at en vigtig årsag til, at underskuddet vokser, er den svigtende vækst, især fordi danskerne ikke bruger penge.
Spørgsmål: En af årsagerne til det underdrejede privatforbrug kan vel også være, at der under under VK-regeringens økonomiske politik i nullerne blev opbygget en boligboble med indførelse af de afdragsfrie lån og skattestop på ejendomsværdiskatten?
- Boligboblen er en medforklaring. Boligformuerne faldt så meget efterfølgende, at familierne havde brug for at konsolidere sig. Men det er ikke hele forklaringen. Den nuværende regering har ført en zig-zag-kurs på skattepolitikken, og det øger ikke tilliden hverken hos erhvervslivet eller forbrugere, svarer Mads Lundby Hansen.
Formanden for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, økonomiprofessor Per Kongshøj Madsen, mener, at vismændene overvurderer størrelsen af det offentlige underskud i 2015.
- Vismændene forventer, at det offentlige underskud bliver forværret både i år og næste år. Det er på trods af en mærkbar fremgang i den hjemlige efterspørgsel og på trods af, at markant flere kommer i beskæftigelse.
- Med mindre der ligger nogle helt særlige og ikke beskrevne forhold til grund, så peger de seneste indikatorer på en bedre offentlig saldo i år end sidste år. Det tyder på, at vismændene overvurderer det offentlige underskud mærkbart, siger Per Kongshøj Madsen.
Efter regeringens økonomiske tiltag i sidste uge med forlængelse af fristen for den fremrykkede beskatning af kapitalpensioner må der under alle omstændigheder være god afstand til EU’s kritiske grænse, mener Per Kongshøj Madsen.
/ritzau/