Ifølge en ny undersøgelse betyder afstanden til sygehuset ikke så meget for danskerne. De ser i stedet hellere, at lægefaglige specialister prioriteres, når de skal behandles. Det skriver Politiken.
Undersøgelsen er lavet af YouGov for Danske Regioner.
I undersøgelsen svarer 66 procent af de adspurgte, at specialister er det vigtigste, når de skal behandles på sygehuset.
Efter specialister rangerer adgang til ny behandling, egen indflydelse på behandlingen og gode rammer, mens afstanden til ens bopæl prioriteres lavest af de fem kategorier af langt størstedelen af de 1008 personer, der har deltaget i undersøgelsen.
Ifølge Karsten Vrangbæk, professor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet, afspejler prioriteringen, at der de sidste år er sket en udvikling i befolkningens syn på afstanden til sygehusene.
- Man kan se, at befolkningen har et differentieret syn på det med afstand. De vil hellere rejse lidt længere, hvis de kan få specialiseret behandling, når de fejler noget, siger han til Ritzau.
Udviklingen kan ifølge Vrangbæk skyldes, at politikerne har promoveret tankegangen igennem et årti.
- Den måde man har italesat det her politisk, det har haft en effekt. Man gør meget ud af at fortælle, at man samler behandlingen på større steder og i større enheder, fordi det betyder mere erfaring, siger Karsten Vrangbæk til Ritzau.
Samme vurdering kommer fra direktør i Danske Patienter Morten Freil.
- Befolkningen har erkendt, at hvis man vil sikre den bedste kvalitet i sundhedsvæsnet, kræver det, at man rejser lidt længere, siger Morten Freil til Politiken.
Af undersøgelsen fremgår det dog samtidig, at der er stor forskel på, hvor mange kilometer til sygehuset vi finder acceptabelt.
Mens 63 procent mener, at det er rimeligt at køre 30 kilometer eller mere, når der er tale om planlagte operationer, er det kun ni procent, der finder det samme antal kilometer rimeligt, når man er kommet akut til skade.
/ritzau/