Pas på, når du en sen aften skal ned på båden eller vil gå en tur rundt om den lokale sø.
Det er nemlig de to steder, hvor flest danskere er druknet i 2015, viser ny statistik fra Rådet for Større Badesikkerhed.
Formanden for Foreningen for Større Badesikkerhed, Sven Hedegaard, oplyser, at det simpelthen er fordi, folk ikke kan komme op igen på egen hånd.
- Det er typisk mænd over 40 år, hvor der er alkohol involveret, der falder i. Men også folk der en tidlig morgen falder i på vej ned i en båd, siger han og fortsætter:
- Der er ingen, der ser dem, vandet kan være koldt, og vi kan desværre konstatere, at det er meget svært at komme op fra havnebassinet ved egen hjælp, siger han.
Ud af de 55 danskere, der er druknet sidste år, er 14 af dem druknede i en havn og 13 af dem druknede i danske søer, bække og branddamme.
Problemet med de druknede i havnen er ikke nyt. Tal fra 2013 og 2014 viser, at henholdvis 15 og 17 mennesker druknede i de danske havne.
Ifølge Sven Hedegaard skal der gøres mere for, at folk kan redde sig selv, når de falder i havnen.
- Vi skal gøre en mere nøje indsats for at finde ud af, hvordan vi kan sikre, at dem, der falder i havnene, selv kan komme op igen. Der er en masse redningsudstyr til dem, der står oppe på bådbroen, men for ham der er alene og er faldet ned, giver det ikke meget tryghed.
Her er det blandt andet vigtigt at finde ud af, om det er nemt at se stigerne, der er i havnene, om folke ved, hvor de er, og om det er nemt at komme hen til dem.
Foreningen af Lystbådehavne I Danmark har en række forslag til sikre havne, som Sven Hedegaard gerne vil støtte og se, om det vil hjælpe på sikkerheden at gøre dem obligatoriske.
Det sikreste sted at bade er ifølge undersøgelsen svømmehallerne, hvor der er livreddere og på den måde opsyn med de badende gæster.
/ritzau/