Kommuner lever ikke op til et år gammel kontanthjælpslov

admin

460 uger siden

|

04/02/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Alle kontanthjælpsmodtagere skal til samtale på deres jobcenter inden for den første uge. Sådan har reglerne været, siden kontanthjælpsreformen trådte i kraft for to år siden.

Men faktisk er det kun halvdelen af de unge og 40 procent af de voksne kontanthjælpsmodtagere, der kommer til den første samtale inden for en uge, viser en ny evaluering, som Beskæftigelsesministeriet har fået foretaget.

Rapporten viser også, at kun 58 procent af de unge får det første tilbud om uddannelse eller noget, der kan føre til en uddannelse, inden for den første måned, sådan som loven ellers kræver.

Det er ikke godt nok, mener beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

- Det skal gøres bedre. Det sikrer jeg nu, at kommunerne bliver gjort opmærksom på, siger Neergaard.

Han varsler samtidig tættere overvågning af de kommuner, der er særligt langt fra at leve op til lovens krav.

- De vil blive tilbudt vejledning, og vi vil følge udviklingen meget tæt, siger han.

Han glæder sig samtidig over, at reformen, som blev indført af den tidligere SRSF-regering med opbakning fra Venstre, DF, Konservative og Liberal Alliance, ser ud til at virke.

- Man kan se, at antallet af unge på kontanthjælp er faldet med 6000 inden for det første halve år. Det er en kæmpe succes, at reformerne virker. Så vi skal videre ad denne vej, siger Jørn Neergaard Larsen.

- Det er desværre ikke håndteret godt nok i alle dele af Danmark, men nu er vi opmærksomme på, at der skal strammes op.

Han understreger, at kommunernes tilskyndelse til at få folk væk fra kontanthjælp er blevet større, efter at nye regler er trådt i kraft i år.

De betyder, at kommunerne får refunderet en mindre del af udgiften til overførselsindkomster, jo længere tid en person er ledig.

Data i evalueringen er indsamlet for et år siden, men ifølge Beskæftigelsesministeriet har tallene ikke ændret sig det store siden.

/ritzau/