Flygtningehjælp: Problematisk at asylbørns ret forties

admin

460 uger siden

|

01/02/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er meget problematisk, at flygtningebørn ikke bliver informeret om, at de har særlig ret til at blive familiesammenført med deres forældre så hurtigt som muligt.

Det mener asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer. Folketingets ombudsmand siger til dagbladet Information, at han vil have Udlændingestyrelsen til at forklare, hvorfor man ikke oplyser uledsagede mindreårige om retten til at blive familiesammenført.

Ifølge Eva Singer rammer ombudsmanden et ømt punkt hos myndighederne. Asylbørn har nemlig om nogen brug for vejledning fra voksne til at forstå de regler, der gælder på asylområdet, mener hun.

- Det er meget problematisk, fordi de som uledsagede flygtningebørn er endnu mere sårbare end andre flygtninge, siger Eva Singer.

- De er børn og er her uden deres forældre, og de har brug for at få den rette vejledning, så de kan blive genforenet med deres forældre så hurtigt som muligt.

Loven om midlertidig beskyttelsesstatus, der blev indført sidste år af den daværende SR-regering, udelukker som udgangspunkt, at asylansøgere kan få familiesammenføring inden for det første år i Danmark.

Men uledsagede mindreårige har i kraft af FN’s Børnekonvention stadig ret til at søge familiesammenføring fra den dag, de får ophold i landet.

Alligevel er netop oplysningerne om denne undtagelse udeladt i de papirer, som Udlændingestyrelsen udleverer til de uledsagede mindreårige.

Det undrer mildest talt Eva Singer.

- Det ville være meget enkelt at skrive i de tilladelser, børnene får, når de får opholdstilladelse i Danmark, siger Eva Singer, som frygter for konsekvenserne:

- Konsekvensen kan blive, at de ikke søger om at få deres forældre til Danmark, fordi de har misforstået de regler, der findes, og de derfor venter med familiesammenføring i helt op til tre år, siger hun.

Udlændingestyrelsen har afvist, at det er nødvendigt at fortælle de uledsagede mindreårige om deres særlige rettighed.

Ombudsmanden har netop modtaget Udlændingestyrelsens samt Udlændingeministeriets svar på kritikken, som han nu vil vurdere.

/ritzau/