Det kan lade sig gøre at få flygtninge hurtigt i arbejde og dermed integrere dem. Men det kræver tålmodighed, planlægning og mentorer med gode hjerter.
Sådan lyder det i Foreningen Nydanskere, hvor man har set på de erfaringer, som flere kommuner har gjort sig, når de har indsluset flygtninge på arbejdsmarkedet.
- Hvis læringsforløbet er tilrettelagt rigtig godt, så man tager de opgaver, der måske ikke kræver så meget introduktion og kommunikation, så viser erfaringerne fra de kommuner, der kører det, vi kalder branchepakkerne, at det godt kan lade sig gøre, siger direktør i Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen.
I næste uge starter trepartsforhandlingerne mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne, hvor netop hurtig integration af flygtninge på arbejdsmarkedet står øverst på dagsordenen.
Det udgangspunktet er man glad for i Foreningen Nydansker. Men man minder også om, at øvelsen kræver et stort overskud hos virksomhederne.
- Det, som jeg måske vil advare imod, er at gå ind i de her samarbejder uden at have en tilstrækkelig planlægning og uden personlige mentorer på arbejdspladsen, som får tingene til at flyde, siger Torben Møller-Hansen.
Ifølge ham er det centralt, at man får planlagt en hverdag på arbejdspladsen for flygtninge ned i detaljen.
Ellers vil flygtningene ikke udvikle deres sprogkompetencer og blive bedre på arbejdspladsen.
- Det her med, at man lægger sporene, mens man kører, er en dårlig idé i relation til de flygtninge, som kommer herop. Den første tid og helst det første halvår skal meget gerne være planlagt, siger han.
Endelig råder han også virksomhederne til at have "en god, dreven medarbejder" som mentor.
- Ikke nødvendigvis med lang uddannelse, men med et godt hjerte og en god evne til at lære de danske arbejdsperspektiver fra sig.
/ritzau/